Svet

Kako mali Džordž zamišlja 2044: Rusija iz čista mira kreće na Evropu, pokorava NATO u dva koraka

Napadi na civilne mete širom Evrope, invazija na Baltik, tenkovi kojima upravlja veštačka inteligencija, ovo su neka od predviđanja budućnosti zapadnih zvaničnika
Kako mali Džordž zamišlja 2044: Rusija iz čista mira kreće na Evropu, pokorava NATO u dva korakawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Sve očigledniji poraz Kijeva i njegovih zapadnih saveznika i rat na Bliskom istoku izazvali su paniku širom Evrope i SAD i upozorenja na predstojeći treći svetski rat.

Zapadni zvaničnici upozoravaju da Rusija neće stati na Ukrajini i da će napasti NATO - ignorišući konstantne poruke iz Moskve da sukob sa Alijansom nije "na dnevnom redu".

Britanski "Dejli mejl" istražio je, uz pomoć bivših vojnih zvaničnika i bezbednosnih eksperata, kako bi "ruski napad na Evropu" mogao da se odvija do 2044. godine.

Faza jedan: Sajber rat i projektili na civilne mete

Stručnjaci koje je tabloid konsultovao upozoravaju da će sledeći veliki međunarodni sukob verovatno početi masivnim sajber napadom.

Rusija bi tako, objašnjavaju eksperti, zahvaljujući svojim kapacitetima koji rastu iz godine u godinu, iskoristila sajber rat za unošenje haosa u redove NATO.

Bivši američki general Ben Hodžis objasnio je da bi Rusi sajber napadima "stvorili probleme u lukama, poremetili logističke i lance snabdevanja". Sa druge strane, analitičar Instituta RUSI Sem Kreni-Evans upozorava da "postoji čak i mogućnost neke vrste sukoba u svemiru, sa satelitima koji se koriste za napad ili ometanjem satelita".

No, koliko god da sajber ratovanje ima potencijal da destabilizuje vojnu efikasnost NATO-a, potkopa njegove industrijske kapacitete i izazove haos, ništa neće zameniti ono što je Kreni-Evans opisao kao "konvencionalne operacije na zemlji, u vazduhu i na moru".

Drugim rečima, raketni napadi na vojne i infrastrukturne ciljeve u istočnoj Evropi i šire, kako bi se "postavio teren za raspoređivanje trupa". "Rusija neće oklevati da koristi stotine preciznih projektila dugog dometa protiv civilnih ciljeva širom Evrope", tvrdi Hodžis.

Faza dva: Invazija - kopnena, vodena, vazdušna

Ako Rusija zaista "napadne" NATO u narednih 20 godina, što bi prema Hodžisovom mišljenju bilo "greška", mada ničim ne potkrepljuje to uverenje, uradila bi to kopnenim, vazdušnim i pomorskim napadima.

Hodžis, koji je inače predlagao Treći rajh kao primer koji treba slediti u sukobu sa Rusijom, predviđa da bi prvi napad išao preko Suvalki koridora - uskog komada zemlje uklještenog između Poljske, Litvanije i ruske enklave Kaljiningrad. Na taj način će, objašnjava penzionisani general, Moskvi biti širom otvorena vrata ka baltičkim zemljama i centralnoj Evropi.

Belorusija bi, u maštarijama generala, bila polazna tačka druge faze ruske ofanzive na Evropu i NATO, kada bi hiljade ruskih vojnika, tenkovi koje kontroliše veštačka inteligencija (?!), specijalne snage jednu po jednu zauzeli Litvaniju, Poljsku i Estoniju - istočni blok NATO.

Potom bi, nastavlja dalje da izmišlja Hodžis, Vladimir Putin poslao svoju mornaricu da preuzme kontrolu nad severnoatlantskom rutom.

"Ne radi se o tome da Rusija pokušava da preuzme ceo NATO. To nije njihov cilj. Cilj je razbijanje NATO-a kao saveza invazijom na istočni bok i osvajanjem ključnih mesta – poput Arktika – što bi im koristilo", objasnio je američki vojni penzioner.

Zašto Severni pol? General objašnjava da će sa topljenjem polarnog leda zbog klimatskih promena, nove rute za transport postati sve pristupačnije.

"Rusija će želeti da dominira tom severnom rutom, to bi im omogućilo mnogo brže da preplove vrh sveta i da ekonomski profitiraju. Sa svojim oružjem dugog dometa, oni bi mogli da dominiraju onim što ulazi i izlazi u severni Atlantik sa Arktika", dodao je on.

Ono što generalu izgleda niko nije rekao je da Rusija već kontroliše severnu morsku rutu, zahvaljujući kojoj je bez ikakvih problema izvozila svoju robu u Kinu, Indiju i na Istok. Američki general je isto tako nagovestio da bi Moskva mogla da se ugleda na Zapad i izvrši podvodne napade na infrastrukturu i kablove, nešto slično "savezničkoj" sabotaži Severnog toka.

Ruski saveznici

Hodžis tvrdi da se "ovaj rat neće dogoditi u vakuumu" i da će se u njega uključiti i druge sile koje ne ljube previše SAD i Zapad.

Prvi saveznik je Iran sa svojom zastrašujućom vojskom i vrlo brzo i nuklearnim oružjem, koji kontroliše i podržava druge sile na Bliskom istoku - Hamas, Hezbolah, jemenske Hute, kao i snage u Iraku i Siriji, sve "neprijatelje" Amerike.

Drugi, za Hodžisa još strašniji, saveznik Moskve je Kina. Mada, pokušava da uteši "Dejli mejl" svoje čitaoce, Peking ne predstavlja direktnu pretnju po Evropu. Amerika i Tajvan su već druga priča...

Tu je i Severna Koreja koja je, navodno, već snabdela Rusiju oružjem. Analiza Instituta RUSI navodi da će se posledice te pošiljke osećati daleko van granica Ukrajine. Kako se ovaj vojni savez između Moskve i Pjongjanga dalje bude razvijao, postoji šansa da bi Severna Koreja "mogla da upotrebi nuklearno oružje" da dodatno pritisne zapadne saveze sa azijskim partnerima kao što su Japan i Južna Koreja, ili bi čak mogla "direktno da zapreti Sjedinjenim Državama nuklearnim oružjem".

Kako izbeći sveopšti rat?

Mudri stručnjaci čija je razmišljanja prikupio "Dejli mejl" preporučuju naoružavanje, jačanje vojski, širenje na istok (što je, uzgred, za Moskvu ozbiljna crvena linija i jedan od razloga zašto je pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini) i odavanje utiska da NATO može da se suprotstavi ruskim snagama.

image