Svet

Lukašenko upozorava na provokacije: Južno od nas je rat, zapadno još gore – Poljska i baltičke zemlje

Minsk je doneo odluku o jačanju državnih granica, a predsednik Belorusije poručuje da zna da se protiv zemlje spremaju posebne jedinice koje bi mogle da dovedu do provokacija
Lukašenko upozorava na provokacije: Južno od nas je rat, zapadno još gore – Poljska i baltičke zemljeGetty © Andrea Verdelli / Stringer

Protiv Belorusije spremaju se provokacije i pripremaju posebni odredi, upozorava predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i dodaje da se već zna ko će biti predvodnici tih jedinica. 

Na sastanku na kojem su prisustvovali i beloruski ministar odbrane i generalni sekretar Saveta bezbednosti, kao i načelnik Generalštaba Belorusije, Lukašenko je istakao da zemlja mora obezbediti odbranu državnih granica i da "ne sme dopustiti nikakve slučajne događaje".

"Budnost i još jednom budnost", poručio je Lukašenko i podsetio da se susedne zemlje militarizuju:

"Mi smo u posebnoj situaciji: na jugu je rat, na zapadu još gore – Poljska, Litvanija, baltičke države. Tamo se spremaju odgovarajući odredi, komandanti su već određeni."

Dodao je da Minsk već zna neke od boraca tih odreda i otkrio da su u pitanju državljani Belorusije, koji su spremni da "ratuju protiv svoje zemlje". 

Predsednik državnog graničnog komiteta Belorusije na istom sastanku otkrio je da Poljaci svakoga dana vrše vazdušno izviđanje i patrole na granici sa Belorusijom. To se radi uz pomoć ograde visine pet metara, sa koje se putem video kamera i na druge načine posmatra situacija na drugoj strani granice. U pitanju je, kako kaže, ograda koja je postavljena zbog migranata, a koju oni, zapravo, bez problema prolaze, prenosi agencija Belta.

Beloruski mediji dodaju da će nova odluka o jačanju granice, koja je potpisana danas, biti usmerena, pre svega, na razotkrivanje pretnji po nacionalne interese Belorusije u graničnom regionu i na sprečavanje takvih akcija. Pretpostavlja se i izgradnja novih objekata, opremanje jedinica savremenim oružjem i tehnikom, kao i vežbi za graničnike.

image