Svet

I Šri Lanka uskoro ulazi u BRIKS

Postoji želja da se u bliskoj budućnosti pridružimo BRIKS-u, što će omogućiti da se osigura i transportna i prehrambena bezbednost, poručila je ambasadorka te zemlje u Moskvi Džanita Lijanage
I Šri Lanka uskoro ulazi u BRIKS© Антон Денисов / РИА Новости

Šri Lanka planira da se u bliskoj budućnosti pridruži BRIKS-u, izjavila je ambasadorka te zemlje u Moskvi Džanita Lijanage.

"Zaista postoji želja da se u bliskoj budućnosti pridružimo BRIKS-u, što će omogućiti da se osigura i transportna i prehrambena bezbednost i još mnogo toga", ocenila je Lijanage. 

Prema njenim rečima, trenutno na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji, koja se održava u Sankt Peterburgu, o tom pitanju razgovore vode dve delegacije Šri Lanke - jedna na čelu sa prvim zamenikom ministra odbrane i jedna predvođena predsednikom Nadzornog odbora za međunarodnu bezbednost u Parlamentu.

Ranije je predsednik Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Grigorij Karasin rekao da se više od 40 država prijavljuje za pridruživanje BRIKS-u, a da se broj zainteresovanih povećava svakog meseca.

"To ukazuje da je takav slobodan, fleksibilan oblik interakcije u okviru BRIKS-a veoma privlačan", kazao je Karasin.

BRIKS je prvobitno uključivao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali se od ove godine broj članica asocijacije udvostručio – punopravne članice su postale UAE, Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Etiopija. Pored toga, još dve desetine država izrazilo je želju da se pridruži bloku.

Tako BRIKS sada objedinjuje deset zemalja sa populacijom od 3,6 milijardi ljudi, a čije države čine više od 40 odsto svetske proizvodnje nafte i oko četvrtine svetskog izvoza robe.

Rusija od 1. januara predsedava BRIKS-om, a glavni događaj, sastanak šefova država i vlada, održaće se u oktobru u Kazanju.

image
VV inauguration
banner