Svet

Sestra Kim Džong Una upozorila Vašington: Ne ohrabrujte Južnu Koreju, inače ćete svi biti uništeni

Kim Jo Džong uporedila je južnokorejske zvaničnike sa "psima" i obećala poraz Južnoj Koreji, ako odluči da preduzme vojnu akciju protiv Severne Koreje
Sestra Kim Džong Una upozorila Vašington: Ne ohrabrujte Južnu Koreju, inače ćete svi biti uništeni© Patrick Semansky - Pool /Getty Images

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, uporedila je južnokorejske zvaničnike sa "psima" i obećala poraz Južnoj Koreji, ako odluči da preduzme vojnu akciju protiv Severne Koreje, prenosi Centralna telegrafska agencija (KCNA).

Ona je osudila vojne vežbe "neprijateljskih snaga": Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, ocenivši da uvlače region u "sve opasniji vrtlog" i upozorila da će Severna Koreja nastaviti da "akumulira najveću vojnu moć kako bi zaštitila svoj suverenitet, bezbednost i regionalni mir".

"Uplašeni pas dobro laje, a nedavno su vođe korejske marionetske vojne bande svojim lajanjem prešle sve granice. Ako oni, oslanjajući se na svog gospodara, pokušaju da preduzmu vojnu akciju protiv nas, biće odmah uništeni", poručila je Kim Jo Džong.

Kako je navela, uzimajući u obzir da su do sada ove godine SAD sa svojim "saradnicima" već izvele oko 80 vojnih vežbi, dok su njihove južnokorejske marionete samostalno izvele 60 manevara, "jasno se vidi ko su glavni odgovorni za pogoršanje situacije u regionu".

Sestra Kim Džong Una i zamenica direktora Centralnog komiteta Severnokorejske radničke partije, podsetila je da su se u avgustu prošle godine lideri SAD, Japana i Južne Koreje sastali na periferiji Vašingtona, gde su "odlučili da preciziraju, isplaniraju i formalizuju izazivanje nuklearnog rata" protiv Pjongjanga i izvedu trilateralne vojne manevre".

U vezi s tim, ona je upozorila Vašington da ne ulivaju "nepromišljenu hrabrost" Južnoj Koreji, jer ako ona i njeni saveznici nastave da se "hvale snagom" i ugrožavaju bezbednost Severne Koreje, i sami će biti u opasnosti.

Južnokorejske i američke vazduhoplovne snage trenutno izvode veliku zajedničku vežbu, najveću ikada održanu na Korejskom poluostrvu.

U dvonedeljnoj vežbi, od 12. do 26. aprila, učestvuje oko 100 borbenih aviona i 1.400 vojnika.

image
VV inauguration
banner