Svet

Pjongjang testira rakete i živce: Amerikanci u strahu da Kimovi projektili mogu da stignu do Guama

Južna Koreja tvrdi da je najnovije testiranje projektila zapravo predstavljanje izvoznog potencijala Pjongjanga Rusiji
Pjongjang testira rakete i živce: Amerikanci u strahu da Kimovi projektili mogu da stignu do Guamawww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Severna Koreja je uspešno testirala motor na čvrsto gorivo za svoj novi tip hipersonične rakete srednjeg dometa, izvestili su državni mediji, navodeći da je postignut napredak u naporima da se razvije snažnija, agilnija raketa dizajnirana da pogodi udaljene američke ciljeve.

Hipersonična raketa je jedna u nizu visokotehnoloških sistema naoružanja koje je severnokorejski lider Kim Džong Un 2021. javno obećao da će uvesti u upotrebu kako bi se izborio sa produbljenim neprijateljstvom SAD. Spoljni stručnjaci kažu da Kim želi modernizovani arsenal naoružanja kako bi od Vašingtona izvukao ublažavanje sankcija.

Agencija KCNA navodi da je Kim rekao da je strateška vrednost nove rakete srednjeg dometa jednako važna kao i interkontinentalne balističke rakete koje ciljaju kopno SAD.

Rakete srednjeg dometa koje poseduje Severna Koreja su sistemi naoružanja koji su prvenstveno usmereni na napad na američku pacifičku teritoriju Guam, gde se nalaze američke vojne baze. Uz podešavanje dometa, projektili se mogu koristiti za gađanje bližih ciljeva poput američkih vojnih objekata na japanskom ostrvu Okinava, kažu stručnjaci, prenosi "Politiko".

U međuvremenu, oglasila se Južna Koreja koja tvrdi da je test bio način za Pjongjang da izreklamira svoje nove projektile Rusiji. Zapad tvrdi, bez konkretnih dokaza, da Pjongjang snabdeva Moskvu oružjem i municijom za Specijalnu vojnu operaciju.

Južnokorejski ministar odbrane Šin Vonsik rekao je da nije jasno da li je testiranje poslužilo za jačanje snaga Pjongjanga na prvoj liniji fronta ili za predstavljanje onoga što bi Rusija mogla da upotrebi u Ukrajini.

"Postoje dobre šanse da su oni poslednji test performansi pre izvoza u Rusiju", rekao je Šin novinarima.

Ministar odbrane Južne Koreje tvrdi da je Severna Koreja od susreta Kima i Vladimira Putina u septembru Rusiji poslala oko 7.000 kontejnera sa oružjem. Navodno, kontejneri mogu da sadrže oko tri miliona granata od 152 mm, prenosi "Blumberg".

Rusija zauzvrat Severnoj Koreji šalje hranu, sirovine i delove koji se koriste u proizvodnji oružja, rekao je Šin. Ako se poveća promet oružja, Rusija će verovatno poslati više vojne tehnologije Kimu, povećavajući pretnju Pjongjanga regionu, dodao je on.

Moskva i Pjongjang su više puta negirali optužbe za transfer oružja, što nije sprečilo Zapad da "strahuje" da bi Severna Koreja sada svoje oružje mogla da izvozi i u druge zemlje.

image
VV inauguration
banner