Svet

Kinezi će pre ugasiti TikTok nego ga prodati Amerikancima

Algoritmi koje koristi aplikacija bolji su od rivalskih, i "Bajtdens" ne bi da ih daje drugima
Kinezi će pre ugasiti TikTok nego ga prodati Amerikancima© Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Vlasnik platforme TikTok, kompanija "Bajtdens" sa sedištem u Pekingu, radije bi ugasila popularnu aplikaciju, nego je prodala Amerikancima, tvrde izvori "Saut čajna morning posta".

Amerika je, naime, postavila ultimatum Kinezima – ako se za godinu dana ne povuku iz vlasništva aplikacije, ona će biti zabranjena.

Ipak, algoritmi na koje se TikTok oslanja za svoje operacije smatraju se ključnim za sveukupno funkcionisanje "Bajtdensa" i veruje se da su bolji od svih rivalskih pa je malo verovatno da će kineska kompanija pristati da ih preda potencijalnim američkim kupcima.

Uz to bilo bi nemoguće oduzeti TikTok sa njegovim algoritmima jer je njihova licenca za intelektualnu svojinu registrovana u Kini i stoga je teško odvojiti od matične kompanije.

Gašenje aplikacije imalo bi s druge strane, ograničen uticaj na poslovanje kineske firme koja ne bi morala da se odrekne algoritma.

Američki Senat je izglasao zabranu kineskoj kompaniji "Bajtdens".

Mera, koja predstavlja deo šireg zakona o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, dobila je podršku kongresmena iz obe partije, koji su zabrinuti da ta aplikacija "prikuplja podatke o više od 170 miliona Amerikanca", kao i da je Kina koristi za širenje svoje propagande, navodi "Blumberg".

image
VV inauguration
banner