Svet

Si poručio Blinkenu: Nemojte da budete dvolični

Kina i Amerika treba da poštuju svoju reč, a ne da govore jedno a rade drugo, poručio je predsednik Kine
Si poručio Blinkenu: Nemojte da budete dvolični© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Predsednik Kine Si Đinping je na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Pekingu istakao da Kina i Amerika treba da budu partneri a ne protivnici, prenosi "Sputnjik".

"Ove godine navršava se 45 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine o SAD. Za proteklih 45 godina odnosi dve zemlje su prošli i uspone i padove i pokazali mnogo važnih stvari: dve države moraju biti partneri, a ne protivnici, moraju da pomažu jedna drugoj da ostvare uspehe a ne da jedna drugoj nanose štetu", rekao je Si, prenela je Centralna kineska televizija.

Kineski lider je istakao da je neophodno da dve zemlje teže tome da nađu dodirne tačke iako postoje neslaganja, a ne da budu nesavesna konkurencija.

"Kina i Amerika treba da poštuju svoju reč, a ne da govore jedno a rade drugo", istakao je Si.

Blinken je, govoreći tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem, rekao da SAD nastoje da "odgovorno upravljaju nadmetanjem" sa SAD.

"Osim o pitanjima oko kojih postoje nesuglasice, razgovarali smo i o oblastima od zajedničkog interesa — poput borbe protiv narkotika — gde možemo da radimo na napretku kako bismo pružili koristi za oba naša naroda", napisao je Blinken na Iksu.

SAD vode licemernu politiku jer dok Ukrajini šalju pomoć, prebacuju Rusiji i Kini što razvijaju normalnu saradnju, ocenio je kineski ministar, komentarišući izjavu Blinkena da je zabrinut zbog podrške Pekinga Moskvi.

Uzrok ukrajinske krize se krije u nagomilanim protivurečnostima u oblasti regionalne bezbednosti u Evropi, ocenio je Vang Ji.

NATO je odgovoran za krizu u Ukrajini, ukazao je kineski diplomata, komentarišući izjavu generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da Peking mora da prestane da podržava Rusiju u ukrajinskom konfliktu, ako želi da ima odnose sa Zapadom.

Blinken se nalazi u poseti Kini od 24. aprila i već je posetio Šangaj, gde se sastao sa sekretarom lokalnog partijskog komiteta Čenom Điningom, predstavnicima privrede i studentima.

image
VV inauguration
banner