Svet

Kako je Blinken dočekan u Kini? Goli asfalt umesto crvenog tepiha

Blinkenova poseta je ambiciozno zamišljena, ali po svemu sudeći za Kineze je potpuno beznačajna
Kako je Blinken dočekan u Kini? Goli asfalt umesto crvenog tepiha© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Američki državni sekretar Entoni Blinken nema sreće sa Kinezima. Osuđen je da vadi fleke svog, kako mnogi tvrde, dementnog šefa Džozefa Bajdena, koji se usudio da čak dva puta kaže za kineskog predsednika da je diktator. Sada se Blinken opet našao u poseti Kini u misiji omekšavanja odnosa Vašingtona i Pekinga, i to u trenutku dok američki Senat preti zabranom aplikacije TikTok koja je u kineskom vlasništvu i što je još gore, odobrava novi paket vojne pomoći Tajvanu.

Dobrodošlica je bila upravo onakva kakvi su i odnosi dve velike sile – hladna.

Kada je Blinken stigao u Šangaj analitičari su predviđali da će "čvrsto stajati na američkim interesima", ali se ispostavilo da – na čemu god da je stajao, to definitivno nije bio crveni tepih kojim se inače dočekuju strani zvaničnici od velikog značaja. Zapravo, stao je na goli asfalt a nijedno od prepoznatljivih lica kineske politike nije bilo u njegovom "odboru za doček".

Jednog od najviših predstavnika Bajdenove administracije dočekao je kineski političar srednjeg ranga – direktor kancelarije za spoljne poslove šangajske vlade Kong Fuan, što je takođe bio "suptilan" znak Kineza o tome šta misle o Blinkenovoj poseti.

Nešto manje suptilna bila je konstatacija kineskog državnog medija "Global tajms", kako "Kina nema velika očekivanja od Blinkenove posete". Bivši glavni urednik ovog glasila Hu Siđin, bio je, gotovo brutalan - ismevao je Blinkena i opisao njegovu posetu kao "molitvenu".

Za američkog državnog sekretara bio je to svojevrsni "deža vi", jer ništa bolje nije prošao ni 2023. godine, kada je posle afere o navodnom kineskom špijunskom balonu dolazio da "omekšava" kinesko-američke odnose.

I tada je dočekan bez cveća i crvenog tepiha, a brojni analitičari ocenili su ovu scenografiju, ili bolje rečeno, izostanak scenografije – kao deo plana Pekinga,  da "diplomatski ponizi Blinkena".  Koliko je taj plan bio uspešan pokazalo se i kada su prikazani snimci koji prikazuju Blinkena na sastanku sa kineskim liderom. Zvaničnici sede za dva dugačka stola, a Blinken, kao đače, uz beležnicu sluša izlaganje Si Đinpinga koji sedi na čelu.

Američki mediji, naravno, pokušavaju da zabašure hladni doček svog "top" diplomate, pa tako "Njujork tajms" daje idiličnu sliku scene koja se desila juče uveče kada je Blinken "navijao sa strane na košarkaškoj utakmici u Šangaju, a četvrtak proveo ćaskajući sa studentima u kampusu Univerziteta Njujork u Šangaju i upoznajući se sa vlasnicima američkih preduzeća".

Bilo bi to lepo ispunjeno vreme da je Blinken došao kao turista.  Budući da je došao kao zvanični predstavnik države koja se trudi da se nametne kao najjača svetska sila, i koja Kinu proglašava za svog strateškog neprijatelja, jasno je da u ovoj poseti mnogo toga "škripi" te da je pitanje hoće li putne dnevnice koje Blinken dobije nakon ovog putovanja zaista biti zaslužene. Mesto u loži sa koga je posmatrao ovaj meč - po svemu sudeći biće najviše što će Blinken uspeti da "izvuče" iz svoje druge zvanične posete Kini.

Njega sutra očekuje i put u Peking i sastanak sa kolegom Vang Jijem, a neki veruju da bi domaćin mogao i da mu bude lično Si.

Analitičari predviđaju da bi raspoloženje Kineza moglo i da se "ohladi" s obzirom na to da je najavljeno da će američki predstavnik kritikovati domaćine zbog navodne prodaje oružja Rusiji. A ako bude još malo hlađenja - prognoza za dalji razvoj kinesko-američkih odnosa je - totalni minus.

Kinezi, inače, imaju običaj da bez malo reči kažu mnogo toga.

Tako su, nedavno i Šolcu, upravo dobrodošlicom pokazali da i nije baš tako dobrodošao. Na aerodromu u gradu Čongking, odakle je krenuo u posetu Kini - tokom koje će se susreti i sa premijerom i kineskim predsednikom Si Đinpingom - Šolca je sačekala šačica novinara, a od zvaničnika samo zamenik gradonačelnika Hua Juan.

Kinesko društvo je hijerarhijsko i protokolarno, tako da sigurno da ovako "grube" dobrodošlice za dvojicu zapadnih zvaničnika nisu bile nikakva slučajnost, već itekako jasna poruka.

Iste signale, poslao je Peking prošle godine i šefici Evropske komisije Ursuli Fon der Lajen, koja je u Kinu doputovala "držeći" se za francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Crveni tepih, vojne parade i pucnjava topova na Trgu Tjanmen, bili su deo scenografije povodom Makronovog dolaska, koga je na aerodromu lično dočekao kineski ministar spoljnih poslova. Njegovoj saputnici "zapao" je samo ministar ekologije, a umesto državnih počasti dobila je mogućnost da sa aerodroma izađe na - redovnom izlazu za putnike.

Agresivna politika Zapada prema Kini, ne ostavlja mnogo prostora za čuđenje – pa tako, ne bi iznenadilo ni kad bi nekog od zapadnih zvaničnika na nekom od aerodroma u Kini, prilikom zvanične posete dočekao eventualno samo hotelski vozač, ili bar portir neke ustanove.  Ne bi možda bilo uobičajeno, i u skladu sa protokolom – ali bi bilo itekako objašnjivo.

image
VV inauguration
banner