Srbija i Balkan

Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse! Srećan Vaskrs želi vam RT Balkan

Pravoslavni hrišćanski vernici danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji proslavlja pobedu života nad smrću
Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse! Srećan Vaskrs želi vam RT Balkan© stock.adobe.com

Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Redakcija RT Balkan želi srećan Vaskrs svim pravoslavnim vernicima.

Pravoslavni hrišćanski vernici danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji proslavlja pobedu života nad smrću.

Isus Hristos je, prema jevanđelju, razapet u petak, subotu je preležao u grobu, a u nedelju je vaskrsao iz mrtvih i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

Hrišćani veruju da je prva osoba koja je srela vaskrslog Isusa Hrista bila Marija Magdalena, a kasnije se on ukazao i svojim učenicima.

Vaskrs se uvek proslavlja u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice i posle jevrejske Pashe, na osnovu odluke koja je doneta na Nikejskom saboru 325. godine, koju i danas poštuju sve pravoslavne crkve.

Po novom, gregorijanskom kalendaru Vaskrs se najranije može obeležiti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, dok se po julijanskom kalendaru proslavlja između 22. marta i 25. aprila, što čini Vaskrs pokretnim praznikom.

Vernici SPC Vaskrs obeležavaju tri dana i ti dani obeleženi su crvenim slovom u crkvenom kalendaru.

Običaj je da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse".

Vaskršnjim slavljem za vernike se završava Veliki post, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.

Vaskršnja jaja se, prema običajima, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prvo ofarbano jaje se prema narodnim običajima smatra "čuvarkućom", odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja i običaj je da se čuva do narednog Vaskrsa.

Prema verovanju, Marija Magdalena je rimskom caru Tiberiju poklonila prva jaja, kada je došla u Rim sa porukom o vaskrsenju Isusa Hrista.

image