Svet

Kanađani negoduju: Od takse, preko kju-ar koda, do slobode kretanja

Nazvan "pes arhipelag", novi namet će biti obavezan za domaće i međunarodne putnike koji borave na ostrvima duže od 24 sata između 1. maja i 14. oktobra
Kanađani negoduju: Od takse, preko kju-ar koda, do slobode kretanja© Ariel FUCHS/Gamma-Rapho via Getty Images

Desetine hiljada posetilaca koji svake godine hrle na Magdalen ostrvo u Kvebeku, Kanada, kako bi uživali u morskim pejzažima uokvirenim liticama i peščanim plažama, ubuduće će morati da plate određenu sumu novca kako bi dobili "propusnicu".

Lokalna vlada 9. aprila donela je podzakonske akte kojima će se počev od sledećeg meseca, određena propusnica "pes arhipelag" plaćati putem onlajn platforme i uz sertifikovan kju-ar kod, koji će posetioci dobijati putem e-pošte, piše "Nešenal post".

Ako prethodno prilože dokaz o prebivalištu, stanovnici ostrva izuzeti su od novog pravila i takse koja je ograničena na 100 dolara po porodici, odnosno 30 dolara po pojedincu.

Mali arhipelag severoistočno od ostrva Princ Edvard uvodi naknadu za posetioce kako bi prikupili sredstava za turističku infrastrukturu, zaštitu životne sredine i upravljanje otpadom.

Nazvana "pes arhipelag", nova taksa će biti obavezna za domaće i međunarodne putnike koji borave na ostrvima duže od 24 sata između 1. maja i 14. oktobra.

Pojedinci koji se ne povinuju rizikovaće da dobiju kaznu od 1.000 dolara.

Gradonačelnik Magdalen ostrva Antonin Valikut rekao je da je naknada neophodna jer turisti opterećuju lokalne usluge i postojeće opštinske prihode. Ostrva imaju oko 13.000 stanovnika, ali u turističkoj sezoni prime oko pet puta više posetilaca, navodi lokalni turistički odbor.

Mnogi ostrvljani i državljani Kanade, zabrinuti su jer smatraju da im nametnuta taksa narušava slobodu da putuju unutar svoje zemlje.

"Mislim da je nečuveno tražiti od nekoga da se identifikuje kako bi izašao iz svog grada", rekla je u sredu vlasnica lokalnog hotela.

Pored toga, ostrvljani i Kvebečani negoduju jer će biti onih koji već plaćaju poreze, a sada se očekuje da plate korišćenje sopstvene infrastrukture.

Bivša gradska poslanica rekla je da je uznemiravaju nova pravila, pre svega jer udaraju na mobilnost građana.

"Zaista postoji prepreka mojoj slobodi kretanja. Prvi put u mom životu mi se ovo dešava i smatram da je besmisleno", poručila je ona. 

image