Svet

Novi problemi F-35: Plastika koja viri iz krila i kontaminirano gorivo sa metalnim opiljcima

Početkom decembra je na jednom od aviona otkrivena je plastična špahtla koja je virila iz preklopa krila i to nakon što je taj avion leteo. Plastična alatka otkrivena je tokom postletne inspekcije vazduhoplova
Novi problemi F-35: Plastika koja viri iz krila i kontaminirano gorivo sa metalnim opiljcimaGetty © Jeff J Mitchell

Metalni opiljci u kontaminiranom gorivu, nepravilno sastavljeni delovi i plastična špahtla koja viri iz krila, samo su neki od nedostataka otkrivenih u pet novih aviona F-35C "džoint strajk fajter", isporučenih eskadrili američkih marinaca u Kaliforniji 2023. godine, navodi se u navodno zvaničnom dokumentu vojske, do kog je došao portal "Difens njuz".

Naime, Marinska lovačko-jurišna eskadrila 311, poznata po oznaci VMFA-311, stacionirana u San Dijegu otkrila je čitav niz problema na svojim F-35, koji zahtevaju više od 700 sati popravke i već su uzrokovali gubitak čak 76 tona goriva, navodi se u dokumentu od 7. januara. Kako prenosi "Difens njuz", autor ovog dokumenta je komandant VMFA-311 potpukovnik Majkl Fišer.

Tako je početkom decembra, na jednom od aviona otkrivena plastična špahtla koja je virila iz preklopa krila i to nakon što je taj avion leteo. Plastična alatka otkrivena je tokom postletne inspekcije vazduhoplova.

Najgore od svega, po američku vojsku, jeste što je kod svih pet isporučenih letelica gorivo bilo kontaminirano kritoksom - mašću za podmazivanje, dok su tri aviona u gorivu imala i metalne opiljke. Zbog kritoksa je rezervoar svakog F-35C morao da bude ispražnjen i napunjen dva do tri puta, kako bi se kvalitet goriva podigao na prihvatljiv nivo, dok su tri letelice sa opiljcima iziskivale dodatni ciklus pražnjenja i dopune, navodi se u dokumentu.

Stoga je, piše Fišer, eskadrila za čitav proces morala da potroši čak 76.600 kg goriva, budući da se tokom dopune i pražnjenja novo gorivo takođe kontaminiralo. Pored toga, na nekoliko mlaznica otkriveno je da zaptivke i drugi delovi nisu pravilo ugrađeni, te su morali da budu uklonjeni i zamenjeni.

Ipak ni to nije bio kraj mukama, pa Fišer navodi i da su kod pojedinih aviona ustanovljeni nedostaci na uređajima za regulisanje napajanja i toplote, elektronskim uređajima, pilotskim displejevima u kokpitu i kočionim sklopovima.

"Ovo nije sveobuhvatna lista i od ovog izveštaja došlo je do kvarova drugih komponenti", napisao je Fišer.

Važno je naglasiti da je VMFA-311 pet aviona F-35C, koji pojedinačno koštaju 94,4 miliona dolara,  dobila direktno iz fabrike "Lokid martin", te da je neposredno po njihovom pristizanju obavljeno ispitivanje radi uvođenja u upotrebu. 

"Operativnost F-35 nastavlja da zadaje muke Marinskom korpusu i degradira našu sposobnost da budemo sila za odbranu naše države", rekao je Fišer.

"Broj pokvarenih delova, utrošenih radnih sati i izgubljenih letova je neprihvatljiv", zaključio je komandant VMFA-311.

image