Svet

Šta se dešava sa američkim misicama: Već druga ostavka u nekoliko dana

Ostavka UmaSofije Srivastave, tako brzo nakon odlaska Noelije Vojt sa mesta Mis SAD, šokirala je svet američkih takmičenja
Šta se dešava sa američkim misicama: Već druga ostavka u nekoliko danaGetty © Chance Yeh / Stringer

Dva dana nakon što se Mis SAD povukla sa funkcije zbog zdravstvenih problema, Tinejdžerska mis SAD takođe se povukla.

U postu na Instagramu, pobednica izbora za Mis tin SAD, UmaSofija Srivastava, navela je da njene lične vrednosti "više nisu u potpunosti u skladu sa pravcem organizacije".

Ostavka koja je usledila tako brzo nakon odlaska Noelije Vojt sa mesta Mis SAD, bila je šok za svet američkih takmičenja. Misterija dvostruke abdikacije bila je pojačana oproštajnim rečima svake misice.

Srivastava, koja je krunisana za Tinejdžersku mis SAD u septembru, počela je svoj post na Instagramu citatom Fridriha Ničea.

"Nema lepih površina bez strašnih dubina", odabrala je mis misao nemačkog filozofa.

Odjavljivanje Vojntove bilo je još zagonetnije. Naročito jer je post konstruisan tako da se prva slova prvih 11 rečenica čitaju: "Ja sam ućutkana".

"Duboko u sebi znam da je ovo samo početak novog poglavlja za mene, i nadam se da ću nastaviti da inspirišem druge da ostanu postojani, daju prioritet mentalnom zdravlju, da zalažu za sebe i druge koristeći svoj glas, i nikada da se ne plaše onoga što budućnost nosi, čak i ako se čini neizvesnom", objavila je ona na Instagramu.

"Nikada ne ugrožavajte svoje fizičko i mentalno blagostanje. Naše zdravlje je naše bogatstvo", napisala je ona.

Vojtova je Amerikanka venecuelanskog porekla, dok se Srivastava identifikuje kao Amerikanka meksičko-indijskog porekla.

Izvršna direktorka oba takmičenja Lejla Rouz rekla je za "Njujork tajms" da je njen cilj da "proslavi i osnaži žene". Obećala je da će obezbediti "zaista korisne korake koje možemo da preduzmemo zajedno", ne precizirajući šta bi to moglo biti.

Pre tri nedelje organizacija Mis SAD je na Instagramu objavila da je revidirala svoj pristup društvenim medijima, što praktično znači da će postove od sada kontrolisati organizacija, a ne pojedinačni pobednici takmičenja.

Ostavku je podnela i direktorka društvenih mreža organizacije Klaudija Mišel koja je u svojoj objavi na Instagramu navela da se ograđuje od "toksičnosti na radnom mestu i maltretiranja bilo koje vrste".

image