Svet

EU razmatra nacrt sporazuma sa Kijevom: Poslaćemo vojnike, ali posle sukoba

Bezbednosne garancije o kojima se razgovara pokrivaju političku, vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini i trebalo bi da ostanu na snazi dok se "Kijev ne pridruži EU i NATO-u"
EU razmatra nacrt sporazuma sa Kijevom: Poslaćemo vojnike, ali posle sukoba© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

"Evropska unija je postigla dogovor o nacrtu sporazuma kojim bi Ukrajini dala garancije bezbednosti, koji se trenutno razmatra sa Kijevom", objavio je nemački "Velt", koji je, kako navode, imao uvid u taj dokument.

"Prema nacrtu sporazuma isključeno je direktno učešće vojnika EU na strani ukrajinskih vojnika u borbi protiv Rusije", navodi se u dokumentu.

Kako se navodi u tom dokumentu, Brisel isključuje mogućnost da vojnici iz zemalja članica EU mogu da budu poslati u Ukrajinu, ali ostavlja mogućnost za slanje tih trupa u slučaju eventualnog budućeg "napada na Ukrajinu", ali nakon što se tekući sukob okonča.

U slučaju navodnog "napada na Ukrajinu", EU će Kijevu ponuditi konsultacije o njenim potrebama u roku od 24 sata.

"Ambasadori 27 država članica Unije dogovoreni tekst na jedanaest stranica klasifikovali su kao 'poverljivo', a o njemu se trenutno raspravlja između Evropske službe za spoljne poslove i vlade u Kijevu", navodi "Velt".

Istovremeno, Brisel obećava Ukrajini nastavak isporuke oružja, obuke vojnika, pomoć u reformi sektora bezbednosti, ali i saradnju u suprotstavljanju hibridnim pretnjama i sajber napadima.

Bezbednosne garancije o kojima se razgovara pokrivaju političku, vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini i trebalo bi da ostanu na snazi, kako navode, dok se "Kijev ne pridruži EU i NATO-u".

Dodaju da Brisel želi da ove garancije pruži najkasnije početkom jula.

Ovaj dokument isključuje direktno učešće vojnika iz zemalja EU zajedno sa ukrajinskim vojnicima u borbenim operacijama protiv Rusije.

Međutim, Brisel obećava Ukrajini nastavak isporuka oružja i nastavak obuke vojnika, kao i pomoć u deminiranju i saradnju u "suprotstavljanju hibridnim pretnjama i sajber napadima".

"Fond za podršku Ukrajini će imati budžet od pet milijardi evra u 2024. Dalja uporediva godišnja povećanja mogu se predvideti do 2027", navodi se u nacrtu.

Prema podacima EU, samo sedam država članica je do sada potpisalo bilateralne sporazume o pružanju bezbednosnih garancija Ukrajini: Nemačka, Danska, Francuska, Italija, Finska, Holandija i Letonija.

Vladimir Zelenski je 23. aprila rekao da su Ukrajina i Sjedinjene Države počele da rade na sporazumu o bezbednosnim garancijama.

Na samitu NATO-a u Viljnusu 2023, zemlje G7 su izdale deklaraciju podrške Ukrajini. Ali, bezbednosne obaveze koje se u njemu pominju ne predviđaju konkretne rokove za sprovođenje, pa liče na prethodna obećanja u vezi sa članstvom Ukrajine u Alijansi.

Kijev se nada da će "bezbednosne garancije" biti na snazi pre samita NATO-a u Vašingtonu ove godine.

Komentarišući pregovore o "bezbednosnim garancijama" za Kijev, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da suština ovog procesa nije jasna, da se ne pominje zabrinutost Rusije, a da se bez njenog učešća rešavaju takva pitanja smatra jednostrano.

image