Svet

Šolc i Zelenski potpisali sporazum o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

Zelenski namerava da učini isto sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom tokom posete toj zemlji
Šolc i Zelenski potpisali sporazum o bezbednosnim garancijama za Ukrajinuwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Nemački kancelar Olaf Šolc i lider kijevskog režima Vladimir Zelenski potpisali su danas bilateralni bezbednosni sporazum, prenose nemački mediji.

Kako navodi ukrajinski medij "Evropska pravda", detalji sporazuma koji su potpisali Zelenski i Šolc biće objavljeni nakon zajedničke konferencije za novinare.

Zelenski je u Nemačku stigao danas, a planira da poseti i Francusku, sa čijim predsednikom Emanuelom Makronom takođe namerava da potpiše bilateralni sporazum o "bezbednosnim garancijama", saopšteno je prethodno iz kancelarije ukrajinskog predsednika.

Francuski zvaničnici su rekli da sporazum uključuje ekonomske i finansijske elemente i da nije ograničen na vojne.

Ukrajina je saopštila da želi da iskoristi prvi sporazum potpisan sa Velikom Britanijom u januaru kao okvir za sporazume sa Nemačkom i Francuskom.

Očekuje se da će Zelenski takođe održati govor na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, a planirano je da se na marginama toga skupa sastane sa nekoliko zvaničnika, uključujući i potpredsednicu SAD Kamalu Haris.

image