Svet

Zelenski u problemu: Kongres SAD otišao na raspust bez usvajanja finansija za naoružavanje Kijeva

Predsednik Bajden, koji neprestano traži nova sredstva za naoružavanje Ukrajine i Izraela, rekao je da "nikada neće biti zaboravljeno" to što su pojedini kongresmeni opstruirali njegov predlog zakona
Zelenski u problemu: Kongres SAD otišao na raspust bez usvajanja finansija za naoružavanje KijevaGetty © Drew Angerer/Getty Images

Predstavnički dom američkog Kongresa nije uspeo da usvoji zakon o dopunskim finansijama koji podrazumeva 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan pre odlaska kongresmena na zimsku pauzu.

Poslanici nisu uspeli da postignu kompromis nakon ni nakon više meseci pregovora, pošto su republikanci zahtevali da se u paket uključe i nova sredstva za zaštitu granice sa Meksikom.

Zakon, koji zahteva Bajdenova administracija, bi uključivao oko 60 milijardi dolara za Kijev, više od 14 milijardi dolara za Izrael i oko 8 milijardi dolara za naoružavanje američkih partnera na Indopacifiku, a dodatna sredstva su izdvojena za vojno delovanje SAD širom sveta.

Iako je Senat SAD prihvatio predlog zakona, predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da donji dom Kongresa ne može biti prisiljen da prihvati ovaj dokument ukoliko on takođe ne podrazumeva pooštravanje kontrole na južnoj granici zemlje.

Predsednik Bajden, koji neprestano traži nova sredstva za naoružavanje Ukrajine i Izraela, rekao je da "nikada neće biti zaboravljeno" to što su pojedini kongresmeni opstruirali njegov predlog zakona.

Povrh toga, kongresmene će sačekati preča pitanja od naoružavanja Ukrajine kada se budu vratili s raspusta 28. februara, pošto će imati svega nekoliko dana da pregovaraju o finansiranju ključnih izvršnih tela ne bi li sprečili novo zatvaranje američke vlade.

image
VV inauguration
banner