Rusija

Moskva: Bezbednosne garancije zapadnih zemalja Kijevu ne znače ništa – Zapad se odavno diskreditovao

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova, ukazala je da potpisani dokumenti između Ukrajine i pojedinih zemalja ništa suštinski ne menjaju, već samo potvrđuju ono što se odavno dešava u praksi – slanje oružja i finansijske pomoći
Moskva: Bezbednosne garancije zapadnih zemalja Kijevu ne znače ništa – Zapad se odavno diskreditovaoGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Bezbednosni sporazumi između Kijeva i zapadnih zemalja u suštini ništa ne menjaju, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"U 'sporazumima o bezbednosnoj saradnji' koje je Kijev potpisao sa brojnim evropskim zemljama, među kojima su Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Kanada, Italija i Danska, iako su u Ukrajini već nazvani 'bezbednosnim garancijama', nema reči o 'garancijama'. Ni u jednom od tih dokumenata, koji suštinski ništa i ne menjaju",  ocenila je Zaharova.

Kako je objasnila, oni samo potvrđuju ono što se u praksi odavno primenjuje – slanje oružja i finansijske pomoći kijevskom režimu.

Recimo Berlin, nastavila je, u okviru takvog sporazuma namerava da za Kijev do kraja 2024. godine odvoji sedam milijardi evra vojne pomoći i šest milijardi evra u narednim godinama, Pariz - tri milijarde evra ove godine. London će potrošiti oko 2,5 milijarde funti sterlinga za potrebe Oružanih snaga Ukrajine, a Otava više od dve milijarde dolara, napomenula je Zaharova.

"Niko Kijevu ništa više od ovoga nije obećavao ni pre potpisivanja ovih sporazuma", naglasila je zvanična predstavnica ruskog MSP-a.

Prema njenim rečima, "sami predstavnici zapadnih zemalja, koji potpisuju takve dokumente sa Ukrajinom, govore o njima kao o praznim i nepotrebnim". Na primer, ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani naglasio da je sporazum između Rima i Kijeva "politički i simboličan" i da "neće imati pravnu snagu", podsetila je Zaharova.

Zapad je odavno diskreditovao sam koncept "garancija", ukazala je ona i podsetila da u februaru 2014. godine "Berlin, Pariz i Varšava nisu uradili ništa da sprovedu sporazum između legitimnog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i opozicije, iako su garantovali njegovo sprovođenje".

Takođe, u februaru 2015. godine su Nemačka i Francuska bile garanti minskog "paketa mera", odobrenog rezolucijom Saveta bezbednosti UN, koje su potom "sahranili" zajedno sa Kijevom, dovodeći čitavu svetsku zajednicu u zabludu, podsetila je Zaharova.

Prema njenim rečima, Zapad danas ponovo ne želi da preuzima "garancije" i da se upušta u teške obaveze, već teži samo jednom cilju – da pretvori Ukrajinu u nemoćnu koloniju i iskoristi je protiv Rusije.

Moskva je više puta izjavljivala da zapadna vojna pomoć ne sluti dobro Kijevu i samo produžava sukob, dok transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

image