Svet

Upozorenje iz Pekinga: Dalekosežne posledice konfiskacije imovine Rusije

Globalna zajednica mora da poštuje suverenitet svih država i da zaštiti međunarodno pravo, piše kineski "Global tajms"
Upozorenje iz Pekinga: Dalekosežne posledice konfiskacije imovine RusijeGetty © Thierry Monasse

Nedavno su SAD i EU razmatrale zaplenu ruske imovine vredne stotine milijardi dolara, a ovaj potez će očigledno imati dalekosežne posledice na međunarodno pravo i finansijsku stabilnost, piše "Global tajms".

Na početku sukoba u Ukrajini, SAD i njihovi zapadni saveznici su zamrznuli 300 milijardi dolara vrednu rusku imovinu, od čega je većina u zemljama EU, uz još oko pet milijardi dolara u SAD.

Zamrznutu imovinu Moskva ne može da koristi, ali ona i dalje pripada Rusiji.

Očigledno, zapadne vlade mogu da zamrznu tuđu imovinu, ali zaplena te imovine, koja će se onda prepustiti Ukrajini ili upotrebiti u njenu korist, zahteva dodatne sudske procedure, uključujući i donošenje sudske presude.

SAD su nedavno predložile da se zapleni oko 300 milijardi dolara ruskih rezervi kroz Zakon o obnovi ekonomskog prosperiteta i mogućnosti za Ukrajince.

EU zasada želi da zapleni 16 do 21 milijardu evra ruske imovine. Ovi koraci izazivaju značajnu zabrinutost drugih država zbog pravnih i moralnih posledica.

Ako se Rusija odluči da uzvrati, to bi moglo dovesti do značajne eskalacije sukoba, a možda i do izazivanja globalnog finansijskog rata. Iako Rusija nema iste ekonomske mogućnosti kao zapadne zemlje, ruski odgovor može izazvati dalekosežne posledice na globalnom nivou.

Nema sumnje da će dugoročni efekti zaplene ruske imovine biti dalekosežni i da će dovesti do povećanih geopolitičkih rizika. Druge države mogu da preispitaju svoju izloženost finansijskom riziku i razviju pravne strategije, kako bi zaštitile sopstvenu imovinu od ovakvog otimanja.

Konfiskacija ruske imovine predstavlja kršenje principa državnog suvereniteta, prema kome je imovina neke države neprikosnovena.

Za zemlje koje zadržavaju neutralnu poziciju u sukobu u Ukrajini, zaplena ruske imovine izaziva zabrinutost zbog širokih implikacija na međunarodno pravo i finansijske norme.

Druge države su posebno zabrinute zbog presedana koji takvo ponašanje predstavlja za raspolaganje svojom državnom imovinom.

Postoje mišljenja na Zapadu da zaplena ruske imovine neće imati posledice na imovinu drugih zemalja. Ali, takvi argumenti su neodrživi, jer protivureče istorijskim činjenicama.

Globalna zajednica mora da poštuje suverenitet svih država i da zaštiti međunarodno pravo.

image