Svet

Robert Kenedi Mlađi prkosi izgledima – i to mu polazi za rukom

Kampanja nezavisnog kandidata prikupila je duplo više potpisa potrebnih za kvalifikaciju na izborima u Teksasu
Robert Kenedi Mlađi prkosi izgledima – i to mu polazi za rukomGetty © Andrew Lichtenstein / Contributor

Kampanja Roberta F. Kenedija Mlađeg nadmašila je sva očekivanja kada je reč o pristupu glasačkim listićima, piše "Politiko".

Kampanja je prikupila dvostruko više potpisa potrebnih da bi se kvalifikovali za izbore u Teksasu, za šta je potrebno više od 100.000 potpisa registrovanih birača.

Sposobnost Kenedija i njegovog predizbornog tima da ispune uslove je organizacioni podvig – koji oni ponavljaju u državi za državom.

"Stručnjaci su na početku ove kampanje govorili da je nemoguće da se pojavimo na glasačkim listićima, a mi smo se pojavili i to u Teksasu", rekao je Kenedi na skupu u Ostinu nakon što je predao potpise. "A ako možemo u Teksasu, možemo svuda", dodao je on.

Kenedi i njegova kandidatkinja za potpredsednicu Nikol Šanahan sada su na glasačkim listićima u četiri države. Završili su prikupljanje potpisa za još devet i cirkulišu peticije za još 29.

Nadaju se da će "prkositi izgledima" i osvanuti na biračkim listićima u svih 50 država i u Vašingtonu.

Nakon što je izašao iz trke za nominaciju demokrata u oktobru, delovalo je nemoguće da Kenedi dobije pristup glasačkim listićima kao nezavisni kandidat. Obično nezavisni kandidati moraju da planiraju mesecima ili čak godinama pre nego što pokrenu kandidaturu.

Ali, piše "Politiko", čak i sa ovim ranim uspesima, ništa nije konačno dok državni zvaničnici ne pregledaju potpise kampanje kako bi potvrdili dodatak Kenedijevog imena na novembarskom glasačkom listiću.

Iako pravni izazovi i dalje "vrebaju", Kenedijeva kampanja je ove godine već ostvarila pravne pobede u vezi sa pristupom glasačkim listićima, uključujući i osporavanje Kenedijevog formiranja nove treće stranke na Havajima.

image