Svet

Republikance počinje da brine Robert Kenedi Mlađi

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da Kenedi ravnomerno crpi od pristalica oba glavna kandidata
Republikance počinje da brine Robert Kenedi MlađiGetty © Thos Robinson / Stringer

Republikanci počinju da shvataju da bi Robert F. Kenedi Mlađi mogao da naškodi i Donaldu Trampu, a ne samo demokrati Džozefu Bajdenu, nakon što su nove ankete pokazale da prisustvo kandidata trećih strana na glasačkom listiću možda neće nužno koristi bivšem predsedniku, piše "Politiko".

"Kažu da šteti Bajdenu. Nisam siguran da je to istina, i mislim da on verovatno šteti nama obojici", rekao je Tramp o Kenediju u radio intervjuu, potom je dodao: "Ali bi mogao da našteti Bajdenovim izgledima malo više. Nikad se ne zna."

Već mesecima, demokrate su u defanzivi pred DžFK Mlađim i posledicama koje bi on mogao da ostavi na izbore i rejting aktuelnog predsednika Bajdena. Demokratski nacionalni komitet otišao je toliko daleko da je pokrenuo operaciju samo da bi se suprotstavio pretnji trećeg partijskih i nezavisnih kandidata.

Međutim, nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da Kenedi ravnomerno crpi od pristalica oba glavna kandidata. A Kenedijev povoljan rejting među republikanskim glasačima sugeriše da ima više prostora da "štrpne" Trampov udeo glasova, piše "Politiko".

"Ako ovo ne brine Trampovu kampanju, onda su u zabludi", rekla je republikanska konsultantkinja Alis Stjuart. "Oni bi na ovo trebalo da gledaju sa stanovišta da ne mogu sebi da priušte da izgube nijednog glasača – a svakako ne od kandidata treće strane koji deli neke od Trampovih političkih ideja", dodala je ona.

Tramp i njegovo okruženje smatraju Kenedija za "ekstremno liberalnog" kandidata, a Džim Meklaflin, Trampov anketar, rekao je za "Politiko" da će na kraju RFK Mlađi više štetiti Bajdenu nego Trampu, zbog čega Bajdenova kampanja pokušava da ga izbaci sa glasačkog listića.

image
VV inauguration
banner