Svet

Totalni šok: Osuđen australijski uzbunjivač koji je otkrio ratne zločine u Avganistanu

Izricanjem presude u utorak je okončana duga pravna bitka između bivšeg vojnog advokata i tužilaca koji su pokrenuli optužbe protiv Mekbrajda zbog curenja poverljivih dokumenata
Totalni šok: Osuđen australijski uzbunjivač koji je otkrio ratne zločine u Avganistanu© Tanjug/Mick Tsikas/AAP Image via AP

Nekadašnji australijski vojni advokat Dejvid Mekbrajd, koji je otkrio klasifikovana dokumenta u kojima se otkrivaju navodni ratni zločini australijskih specijalnih snaga u Avganistanu, uhapšen je i osuđen na pet godina zatvora.

Ta odluka je naišla na oštre kritike aktivista koji se zalažu za slobodu govora, koji su upozorili da to šalje preteću poruku potencijalnim uzbunjivačima, prenosi Si-En-En.

Povici "sramota" odjekivali su u sudnici u glavnom gradu Australije Kanberiju dok je sudija Dejvid Mosop izricao kaznu, koju je advokat osuđenog uzbunjivača opisao kao "neuobičajenu", dodajući da ona "odvraća svakog ko se oseća motivisanim da razotkrije nepravdu".

"Svako ko je video šta se desilo Mekbrajdu dovio je poruku da ućuti, spusti glavu i vrati se na radno mesto. To je uglavnom bio ton današnje presude", rekao je advokat Mark Dejvis.

On je dodao da je njegov klijent bio u "totalnom šoku" zbog presude, kao i da će se žaliti.

Izricanjem presude u utorak je okončana duga pravna bitka između bivšeg vojnog advokata i tužilaca koji su pokrenuli optužbe protiv Mekbrajda zbog curenja poverljivih dokumenata, za koje je priznao da ih je uzeo između maja 2014. i decembra 2015.

Mekbrajd je materijale dao Australijskoj radiodifuznoj korporaciji (ABC), koja je 2017. objavila serijal od sedam delova pod nazivom "Avganistanski dosijei", u kom se detaljno opisuje niz navodnih ratnih zločina, uključujući ubijanje nenaoružanih Avganistanaca od strane australijskih vojnika.

Izveštaj ABC-a je kasnije potvrđen nalazima istrage odbrambenih snaga Australije (ADF), koja je pronašla verodostojne dokaze da su pripadnici australijske specijalne vazdušne službe (SAS) počinili ratne zločine u Avganistanu između 2005. i 2013. godine.

Poznat kao "Breretonov izveštaj", dokument je otkrio da su pripadnici SAS-a u nekim slučajevima postavljali oružje i druge materijale blizu tela civila da bi predstavili da su oni zakonito ubijeni.

Mekbrajdove pristalice apelovale su na australijskog državnog tužioca da odustane od optužbi i oštro su reagovale na presudu.

Kiran Pender, vršilac dužnosti direktora Pravnog centra za ljudska prava, nazvao je to "mračnim danom za demokratiju" koji je poslao "jezivu" poruku potencijalnim uzbunjivačima.

"Dejvid Mekbrajd je našoj nacionalnoj televiziji dostavio dokumente koji su sadržali verodostojne dokaze o ratnim zločinima koje su počinile australijske snage u Avganistanu. Ta informacija je očigledno u javnom interesu, mislim da to niko ne može poreći", rekao je on.

image