Svet

Podignuta optužnica protiv čoveka koji je raskrinkao Bajdenove: "Ko je ovde pravi kriminalac"

SAD terete Gala Lufta da je bio kineski agent, trgovao oružjem i kršio sankcije. On tvrdi da je reč o političkom progonu
Podignuta optužnica protiv čoveka koji je raskrinkao Bajdenove: "Ko je ovde pravi kriminalac"© Drew Angerer/Getty Images

Uzbunjivaču Galu Luftu koji je obelodanio korupcionaške veze Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera sa Kinezima, sada preti zatvor.

Svedok mahinacija američkog predsednika koji je u međuvremenu odbegao, sudeći po optužnici koja je podneta protiv njega, bio je kineski agent, bavio se trgovinom oružjem i kršio sankcije Iranu.

Američke vlasti terete ga da je učestvovao u zaveri kao posrednik u ilegalnim transakcijama oružja sa, između ostalog, "određenim kineskim pojedincima i entitetima", pa i da je posredovao u poslovima sa iranskom naftom, koju je navodno predstavljao kao brazilsku ne bi li izbegao sankcije.

Optužnica je, piše "Gardijan" sročena još u novembru, a Luft je odbegao u aprilu, čekajući na Kipru da bude izručen Americi.

Predsednik nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer iz Kentakija, ranije je "Njuzmaksu" rekao da je "verodostojan svedok, zbog koga je FBI leteo sve do Brisela da ga intervjuiše i poslao nekoliko agenata na razgovor".

Luft je ranije negirao krivicu, i ustvrdio da je reč o političkoj osveti, odnosno da je uhapšen kako o korupcionaškoj aferi Bajdenovih ne bi svedočio pred Komerovim komitetom.

"Ja nisam republikanac. Nisam demokrata. Nemam nikakav politički motiv ili agendu. Uradio sam to iz duboke zabrinutosti da bi, ako bi Bajdenovi došli na vlast, zemlja bila suočena sa istim traumatičnim skandalom poput onog o dosluhu sa Rusijom (istragom ruske umešanosti u izbore i veza između Donalda Trampa i Moskve), samo ovaj put sa Kinom", tvrdio je Luft.

On je tada pozvao sve da se upitaju "ko je pravi kriminalac u ovoj priči".

Izraelski advokat za međunarodna krivična i građanska prava, Mordičaji Civin, koji zastupa Lufta, rekao je njegov klijent ima informacije koje bi "sahranile" Hantera Bajdena i "skrenule pažnju na samog predsednika".

Galov Institut takođe je stao u njegovu odbranu, tvrdeći da je reč o čoveku potpunog integriteta i poštenja, i da su uvereni u njegovu nevinost.

image