Svet

Uzbunjivač: "Boingov" dobavljač redovno isporučivao defektne delove

Santjago Paredes tvrdi da su iz fabrike "Spirit erosistems" izlazili falični trupovi aviona
Uzbunjivač: "Boingov" dobavljač redovno isporučivao defektne deloveGetty © James Lauritz

Nekadašnji radnik najvećeg "Boingovog" dobavljača tvrdi da su ključni delovi aviona redovno napuštali fabriku sa ozbiljnim defektima.

Santjago Paredes, koji je radio za "Spirit erosistems" u Kanzasu između 2010. i 2022, rekao je da je otkrivao "od 50 do 100, 200" defekata na trupovima aviona koji se isporučuju "Boingu".

"Pronalazio sam mnogo šrafova koji nedostaju, mnogo savijenih delova, ponekad su čak i delovi nedostajali", rekao je Paredes, koji je predvodio tim inspektora proizvodne linije "737 maks", u intervjuu za Bi-Bi-Si i Si-Bi-Es.

"Oni su samo želeli da se proizvod isporuči. Nisu ih interesovale posledice loših trupova. Samo su bili fokusirani na ispunjavanje kvota, raspored, budžet... Ako su brojke izgledale dobro, stanje trupa nije bilo bitno", naveo je on.

Paredes je rekao da se redovno osećao pod pritiskom da bude manje rigorozan tokom inspekcija i da su ga šikanirali jer je usporio proizvodni proces pokušavajući da se pozabavi ovim problemima.

"Uvek su pravili galamu oko toga zašto ih (probleme) nalazim, zašto ih tražim", rekao je. Na kraju mu je menadžer naredio da promeni način prijavljivanja nedostataka kako bi se smanjio broj evidentiranih prigovora.

Kada je tome usprotivio, degradiran je i premešten u drugi deo "Spiritove" fabrike. "Osećao sam da mi se preti, i osećao sam da mi se odmaže što sam izrazio zabrinutost", rekao je.

"Spirit" i "Boing" su se našli pod velikim pritiskom u januaru, nakon što su sa "Boingovog" 737 maks 9" aviona otpala vrata dok je bio u vazduhu. Istražitelji su rekli da je vrata u početku postavio "Spirit", a kasnije ih je uklonilo osoblje "Boinga" kako bi se pozabavilo neispravnim delovima.

Tokom 2018. i 2019. godine, u dve avionske nesreće u kojima su učestvovali avioni "737 maks" poginulo je 346 ljudi.

Portparol "Spirit erosistemsa" rekao je za Bi-Bi-Si da se firma "u potpunosti ne slaže" sa Paredesovim navodima. "Boing" je odbio da komentariše.

Paredesovi navodi su uključeni kao svedočenje u pravnom slučaju koji su pokrenuli nezadovoljni akcionari "Spirita" koji optužuju kompaniju da pokušava da prikrije ozbiljne i široko rasprostranjene nedostatke kvaliteta, što kompanija odlučno odbacuje.

image