Svet

Šef "Emirejts erlajnsa": "Boingovi" standardi "progresivno opadaju", biraju profit, a ne kvalitet

Tim Klark je rekao da se sprema da pošalje svoje inženjere da nadgledaju proizvodne linije američkog proizvođača aviona
Šef "Emirejts erlajnsa": "Boingovi" standardi "progresivno opadaju", biraju profit, a ne kvalitetGetty

Američki vazduhoplovni gigant "Boing" ima poslednju šansu da se popravi posle dugog pada proizvodnih performansi kompanije, rekao je Tim Klark, generalni direktor kompanije "Emirejts erlajns".

Jedna od najistaknutijih ličnosti u vazduhoplovstvu, Klark je za "Fajnenšel tajms" rekao da je vidljiv progresivni pad "Boingovih" standarda, koje je pripisao dugotrajnim pogrešnim koracima rukovodstva, zbog davanja prioriteta zaradi u odnosu na kvalitet. Klark je takođe rekao da se sprema da pošalje svoje inženjere da nadgledaju proizvodne linije američkog proizvođača aviona.

"Oni moraju da usade ovu bezbednosnu kulturu koja je bez premca. Moraju da provere svoje proizvodne procese kako ne bi bilo propusta. Siguran sam da izvršni direktor Dejv Kalhun i komercijalni direktor Sten Dil rade na tome, jer im je ovo poslednja šansa", rekao je Klark, koji je bio na visokim pozicijama u "Emirejtsu" od 1980-ih i predsednik avio-kompanije od 2003.

Jedan od najvećih kupaca "Boinga", "Emirejts" je u novembru naručio 95 širokotrupnih "Boinga" 777 i 787 aviona.

"Prethodni menadžment 'Boinga' je napravio brojne greške. To je uključivalo prenošenje nekih od njegovih proizvodnih procesa i premeštanja delova proizvodnje 787 u Južnu Karolinu kako bi se smanjili troškovi nakon bitaka sa sindikatima u njegovoj primarnoj bazi severno od Sijetla u Vašingtonu. 'Boing' je ovim potezom izgubio veštine i kompetencije", tvrdi Klark.

On je naveo da je potrebno detaljno preispitati proizvodne procese američke kompanije, dok bi njeno rukovodstvo trebalo da ostavi po strani brige o finansijskim rezultatima.

"Potrebna je analiza kako teče proizvodnja aviona i gde se proizvode avioni. To bi trebalo da bude prioritet svih u odboru", naglasio je Klark.

Komentari šefa "Emirejtsa" dolaze nakon što je "Boing" doživeo novi talas prizemljenja i bezbednosnih provera nakon incidenta u toku leta koji je proleteo deo trupa aviona "737 maks 9" prošlog meseca. Američka federalna uprava za vazduhoplovstvo od tada je nametnula niz ograničenja za avione "737 maks", privremeno zabranivši kompaniji da proširi svoju proizvodnju zbog zabrinutosti za bezbednost putnika.

image