Svet

Tečnost za sudove i hotelske kartice: Neverovatni alati "Boingovih" mehaničara

"Njujork post" je otkrio gde je sve "Boing" padao tokom procesa revizije proizvodnje aviona 737 maks
Tečnost za sudove i hotelske kartice: Neverovatni alati "Boingovih" mehaničara© Stephen Brashear/Getty Images

Uz pomoć štapa i kanapa – tako otprilike "Boing" pravi svoje avione i kontroliše njihov kvalitet, pokazala je šestonedeljna revizija proizvodnje aviona 737 maks, koju je sprovela Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA), nakon nekoliko incidenata u kojima su ove letelice učestvovale. Jednom avionu je, naime, otpao panel sa trupa, dok je drugi bio prinuđen da se vrati na aerodrom kada su putnici u njemu osetili "čudan miris".

A kako ove avione prave – nije ni čudo da se sve to dešava, potvrdio je "Njujork post" koji je imao uvid u slajd prezentaciju ove revizije.

Posmatrajući "Boingove" mehaničare u pogonu u Vičiti u Kanzasu, revizori se čudom nisu mogli načuditi njihovim postupcima – videli su ih čak i da hotelskom ključ-karticom proveravaju da li su vrata zapečaćena, pa i da tečnošću za sudove podmazuju zaptivke vrata.

Zaptivka vrata je zatim očišćena mokrom gazom, navodi se u dokumentu, uz napomenu da su uputstva "nejasna o tome koje specifikacije i radnje treba da prati ili zapiše mehaničar".

Upitani o prikladnosti upotrebe hotelske ključ kartice ili tečnosti u tim situacijama, iz kompanije tvrde da nastavljaju da sprovode reforme i razvijaju "sveobuhvatan akcioni plan za jačanje bezbednosti i kvaliteta i izgradnju poverenja naših kupaca i njihovih putnika".

"Boing" je u ovoj istrazi pao u 33 od 89 revizija proizvoda, sa ukupno 97 tačaka navodnih neusaglašenosti, navodi list.

"Spirit Aerosistems", koji pravi telo mlaznjaka 737 MAKS, pao je na sedam od 13 revizija proizvoda koje je sprovela FAA, objavila je publikacija.

Bezbednosni standardi - kao da se u u ovim fabrikama prave konjske dvokolice, a ne neke od najvećih letelica na svetu.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja takođe istražuje zastrašujući eksplodiranje panela aviona, a Ministarstvo pravde pokrenulo je krivičnu istragu protiv "Boinga".

image