Svet

Uzbunjivač američkog "Boinga" pronađen mrtav posle svedočenja

Navodi se da je nekadašnji menadžer preminuo od povreda koje je sam sebi naneo
Uzbunjivač američkog "Boinga" pronađen mrtav posle svedočenjawww.globallookpress.com © Markus Mainka via www.imago-imag/www.imago-images.de

Bivši menadžer kvaliteta u "Boingu" Džon Barnet, koji je pokrenuo aferu u vezi sa standardima proizvodnje u toj američkoj kompaniji kada je progovorio o tome kako su radnici, pod pritiskom, namerno ugrađivali delove koji su ispod određenog nivoa, pronađen je mrtav.

Forenzičari okruga Čarlston u Južnoj Karolini saopštili su da je 62-godišnjak preminuo od povreda koje je naneo sam sebi 9. marta i da policija istražuje slučaj, prenosi Bi-Bi-Si.

Kompanija "Boing", u kojoj je Barnet je radio 32 godine, do penzionisanja 2017. godine, saopštila je da ih je vest o njegovoj smrti rastužila.

U danima pre smrti, svedočio je u sudskom procesu protiv kompanije o dešavanjima u fabrici u Severnom Čarlstonu iz 2019. godine.

Tvrdio je da je otkrio ozbiljne probleme sa sistemima za kiseonik, što je podrazumevalo da jedna od četiri maske za disanje ne bi radila u hitnim slučajevima.

Barnet je kasnije naveo da radnici nisu poštovali propisane procedure i istakao da u nekim slučajevima delovi nisu zadovoljavali standarde kvaliteta, da su u avione, da bi se izbegla kašnjenja u proizvodnji, čak stavljani prethodno odbačeni delovi.

Barnet je tvrdio da je upozorio nadređene na te probleme, ali da oni ništa nisu preduzimali u vezi sa tim.

Iako je "Boing" demantovao njegove tvrdnje, inspekcijom američkog avio-regulatora, Federalne uprave za avijaciju (FAA), potvrđeni su neki od navoda bivšeg menadžera.

Utvrđeno je da su najmanje u 53 slučaja delovi aviona bili ispod standarda kvaliteta, a "Boingu" je tada naređeno da preduzme korektivne mere.

Barnet je optužio "Boing" da ga je omalovažavao i zaustavio njegovu karijeru zbog problema na koje je ukazao, što je američka kompanija odbacila.

U vreme svoje smrti, Barnet je bio u Čarlstonu kako bi dao izjave u vezi sa slučajem.

Prošle nedelje je dao zvaničan iskaz u kojem su ga ispitivali advokati "Boinga", pre nego što ga je unakrsno ispitao njegov branilac.

Ispitivanje je trebalo da se nastavi u subotu, ali je uzbunjivač pronađen mrtav u svom vozilu na parkingu hotela u kom je boravio.

Barnetov advokat je smrt klijenta nazvao "tragičnom".

image