Svet

Uzbunjivač iz "Boinga" pred smrt: Ako mi se nešto dogodi, znajte da to nije samoubistvo

Neko je želeo da ga ućutka, tvrdi prijateljica bivšeg menadžera kvaliteta u "Boingu" čija je misteriozna smrt proglašena samoubistvom
Uzbunjivač iz "Boinga" pred smrt: Ako mi se nešto dogodi, znajte da to nije samoubistvoGetty © Mario Tama / Staff

Uzbunjivač i nekadašnji zaposleni "Boinga" koji se navodno ubio, upozorio je pre smrti prijateljicu da ne veruje u eventualne tvrdnje da je izvršio samoubistvo.

Bivši menadžer kvaliteta u "Boingu" Džon Barnet koji je otkrio da su radnici kompanije bili primoravani da ugrađuju delove koji su ispod standarda kvaliteta, pronađen je mrtav ranije ove nedelje. Kancelarija mrtvozornika okruga Čarlston u Južnoj Karolini saopštila je da je Barnet preminuo od rane iz vatrenog oružja koju je naneo samom sebi.

Njegovi advokati su naveli da je Barnet - koji je 32 godine radio za "Boing" i otkrio "ozbiljne bezbednosne probleme 'boing 787 drimlajnera'" zbog čega je bio "podvrgnut neprijateljskom radnom okruženju" - bio usred pravnog postupka protiv kompanije.

"Bio je veoma dobro raspoložen i zaista se radovao što će ovu fazu svog života ostaviti iza sebe i nastaviti dalje. Nismo videli nikakve naznake da će sebi oduzeti život. Niko ne može da veruje", naveli su advokati.

Sada se ispostavilo da je Barnet govorio bliskim prijateljima da ne veruju izveštajima da je navodno izvršio samoubistvo.

Portal "Moderniti" preneo je da kada ga je prijateljica Dženifer pitala da li je zabrinut za svoju bezbednost, Barnet odgovorio: "Ne, nisam uplašen, ali ako mi se nešto desi, to nije samoubistvo".

"Znam da nije izvršio samoubistvo. Nema šanse. Previše je voleo život. Previše je voleo svoju porodicu. Previše je voleo svoju braću da bi ih proveo kroz ono kroz šta trenutno prolaze", rekla je ona.

Ona smatra da se nekome, verovatno kompaniji "Boing", nije dopadalo to što je govorio i da su želeli da ga "ućutkaju".

"Zato su učinili da to izgleda kao samoubistvo", rekla je Dženifer, koja je poslednji put videla uzbunjivača krajem februara.

Barnetovi advokati su naveli da su i dalje spremni da nastave sa slučajem u junu.

image