Svet

Bajdenova administracija drastično uvećala carine na ključne proizvode iz Kine

Na spisku je navedeno da su 25 odsto veće carine uvedene na aluminijum i čelik, po 50 odsto skuplje uvozne dažbine na poluprovodnike i solarne panele i 100 odsto veće na električna vozila
Bajdenova administracija drastično uvećala carine na ključne proizvode iz Kine© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Predsednik SAD Džozef Bajden uveo je nove carine na širok spektar proizvoda koji se uvoze iz Kine kao što su poluprovodnici, baterije, solarne ćelije ili kritični minerali.

Na spisku koji je Džozef Bajden objavio na nalogu Iks je navedeno da su 25 odsto veće carine uvedene na aluminijum i čelik, po 50 odsto skuplje uvozne dažbine na poluprovodnike i solarne panele i 100 odsto veće na električna vozila.

"Upravo sam uveo niz carina na robu proizvedenu u Kini: 25 odsto na čelik i aluminijum, 50 odsto na poluprovodnike, 100 odsto na električne automobile i 50 odsto na solarne panele. Kina je odlučna da dominira ovim industrijama, a ja sam odlučan sam da osiguram da Amerika vodi svet", napisao je Bajden.

Među kineskim proizvodima na koje će carina biti veća za 25 odsto su i nelitijumske jonske baterije, medicinski proizvodi i lučke dizalice.

Carine na čelik, aluminijum i ličnu zaštitnu opremu – koje se kreću od nula do 7,5 odsto će porasti na 25 odsto.

Uprkos rizicima odmazde Pekinga, Bajden je rekao da su povećani nameti proporcionalan odgovor na kineske prevelike kapacitete u sektoru električnih vozila.

Nove carine stupaju na snagu nakon 90 dana.

image