Svet

Kraljevska palata: Zelenski otkazao posetu Madridu u petak

Otkazivanje putovanja predsednika Ukrajine, koje je trebalo da obuhvati i Portugal, posledica je složene situacije kroz koju prolazi njegova zemlja, navode španski diplomatski izvori
Kraljevska palata: Zelenski otkazao posetu Madridu u petak© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkazao je posetu Madridu, planiranu za kraj ove sedmice, gde je trebalo da se sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i kraljem Felipeom Šestim, saopšteno je iz kraljevske palate.

Diplomatski izvori su istakli da je otkazivanje putovanja predsednika Ukrajine, koje je trebalo da obuhvati i Portugal, posledica složene situacije kroz koju prolazi njegova zemlja suočena sa ruskim napredovanjem posle više od dve godine sukoba, prenosi agencija EFE.

Španska vlada nije zvanično najavila posetu, iako su u ponedeljak izvori iz vlasti otkrili da je tokom posete planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma o bezbednosti.

Zelenski i Sančez su 7. maja održali telefonski razgovor u kojem je Sančez pružio garanciju da će Madrid podržavati Kijev "koliko god je neophodno", prenosi španski portal "Infobae".

Kako navodi Rason25, Ukrajina teži da osigura vojnu podršku Španije, snabdevanje oružjem i obuku ukrajinskih trupa do ulaska ove zemlje u NATO i EU.

Predsednik španske vlade je takođe najavio da će prisustvovati mirovnom samitu za Ukrajinu u junu.

Zelenski je prošlog oktobra posetio Granadu, tokom španskog predsedavanja Savetom EU, u sklopu samita evropske političke zajednice. Na marginama tog samita, Sančez se sastao sa ukrajinskim predsednikom i obećao mu više vojne pomoći, kao što su novi PVO i energetska oprema.

Španska kraljevska palata prethodno je saopštila da će se Zelenski takođe sresti sa kraljem Felipeom Šestim u petak, nakon čega je trebalo da bude organizovan svečani ručak u čast ukrajinskog predsednika.

image