Svet

Ljubi ga (pra)deda: Nacističko poreklo litvanskog ministra spoljnih poslova

Obožavani pradeda Gabrijelijusa Landsbergisa nije bio samo ministar za infrastrukturu litvanske nacističke vlade 1941. godine i glavni upravnik koncentracionih logora u Litvaniji, već je i potpisao pravni akt o nacionalizaciji jevrejske imovine
Ljubi ga (pra)deda: Nacističko poreklo litvanskog ministra spoljnih poslova© Photo by Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis provodi značajan deo vremena javno diveći se pradedi Vitautasu Landsbergisu Žemkalnisu, nacisti zaduženom za sprovođenje Holokausta.

To ne čudi, budući da Gabrijelijus nikada i ne bi postao ministar spoljnih poslova da nije dobio glasove neonacista, pisao je "Tajms ov Izrael". 

Gabrijelijusov obožavani pradeda, naime, nije bio samo ministar za infrastrukturu litvanske nacističke vlade 1941. godine i glavni upravnik koncentracionih logora u Litvaniji, već je i potpisao pravni akt o nacionalizaciji jevrejske imovine.

Njegov originalni potpis objavio je istraživač Evaldas Balčunas, koga zbog otkrića inače progoni litvanski režim, koji je od 2019. do 2021. godine zatvorio već pet osoba zbog kritike Holokausta.

Dokument koji je Landsbergis potpisao 19. jula 1941. godine predviđa: "Zemlja i kuće nacionalizovane od Jevreja, stranaca i drugih fizičkih i pravnih lica koja su aktivno radila protiv interesa litvanske etničke nacije, neće se vraćati bivšim vlasnicima."

Dana 30. juna 1941. godine Vlada Litvanije je izdala Naredbu br. 6 kojom se predviđa da se zatvor pod nazivom "Jevrejski koncentracioni logor" uspostavi pod nadležnošću Ministarstva za infrastrukturu na čelu sa Landsbergisom.

Naredba broj 5 ove vlade sadrži napomenu da je ministar Landsbergis smatrao da je potrebno organizovati masakre Jevreja, ali je predložio da se ne ubijaju u gradskim centrima, jer bi to moglo narušiti ugled nacističke vlade.

Prema Landsbergisu, "ubijanje Jevreja u jevrejskom koncentracionom logoru bilo je bolje od javnih ubijanja u centru grada", navodi se u kolumni "Tajms ov Izrael".

Dana 23. juna 1941, litvanska nacistička vlada (uključujući ministra Landsbergisa) glasala je za deklaraciju  kojom se izražava "iskrena podrška Hitlerovoj svetskoj misiji".

Ministar Landsbergis (stariji) je 4. avgusta 1941. glasao za imenovanje nacističkog ratnog zločinca Jonasa Noreike na mesto guvernera oblasti Šjauljaj, koji je zatim sproveo masovno ubistvo više od 14.000 Jevreja.

Ministar Landsbergis nikada nije glasao protiv nijednog naloga svoje nacističke vlade.

Ponosni na nacističku prošlost

Landsbergisov praunuk Gabrijelijus uvek javno predstavlja svog nacističkog pretka kao najvažnijeg litvanskog heroja.

Gradonačelnik grada Kaunasa je 26.9.1991. godine izdao Naredbu za imenovanje Vitautasa Landsbergisa Žemkalnisa kao počasnog građanina grada Kaunasa, a zatim je po njemu dve godine kasnije nazvao ulicu.

Gradonačelnik grada Panevezisa je 30.4.1993. godine izdao naredbu da se srednja škola nazove po Vitautasu Landsbergisu.

U Kaunasu je 1998. godine postavljena spomen-ploča sa sledećim tekstom:

"U ovoj kući je živeo tvorac litvanske vojske, ministar privremene vlade, inženjer i arhitekta Vitautas Landsbergis Žemkalnis."

Na Tehnološkom univerzitetu u Kaunasu postoji čak i spomen-ploča Landsbergisu koju je finansirala Evropska unija.

Iako se u tekstu navodi da Evropska komisija "nažalost ima previše novca da bi se brinula šta finansira" i zaključuje da "Litvanija i njihovo Ministarstvo spoljnih poslova imaju mentalni poremećaj", prilično je indikativna činjenica da  litvanski ministar nije jedini "ponosni evropski naslednik predaka nacista".

Naime, deda nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok bio je oficir Vermahta i vatreni pristalica nacizma, objavio je nemački "Bild".

Novinari nemačkog lista primetili su da na komemorativnim događajima Berbokova sa ponosom priča o svom dedi Valdemaru, koji je preminuo 2016. godine i o poukama koje je naučila iz njegove vojničke službe.

image