Srbija i Balkan

Vodeći svetski stručnjak za Holokaust: Nije bilo genocida u Srebrenici

To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe naroda od strane pripadnika druge grupe naroda, postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju, rekao je profesor Jehuda Bauer u izjavi za dokumentarni film "Anatomija obmane - Srebrenica"
Vodeći svetski stručnjak za Holokaust: Nije bilo genocida u Srebreniciwww.globallookpress.com © © Jonas EkströMer/Tt

Profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer, koji se u stručnim krugovima smatra najvećim svetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida izjavio je da se Srebrenica ne može smatrati tipskim slučajem genocida.

Njegova izjava na ovu temu snimljena je za potrebe dokumentarnog filma "Anatomija obmane - Srebrenica" u produkciji Centra za društvenu stabilnost, a najavu za film, sa izjavom profesora Bauera objavio je portal NS.uživo. 

"Srebrenica se ne može smatrati tipskim slučajem genocida. To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe naroda od strane pripadnika druge grupe naroda. Postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju", kaže Bauer u ovoj najavi.

Profesor Bauer govorio je o ovoj temi i 2015. godine, kada je Velika Britanija podnela rezoluciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na koju je Rusija stavila veto. Bauer je tada u intervjuu za "Politiku" rekao da lično ne bi bio na strani onih koji Srebrenicu definišu kao genocid.

"Mislim da bih to definisao kao masovno ubistvo, ratni zločin i zločin protiv čovečnosti. Takođe, mislim da nema mogućnosti da se dokaže da li je bilo namere od strane Republike Srpske da uništi muslimane Bošnjake kao etničku grupu. Ako je i bilo takve namere, ona zasigurno nigde nije zapisana u dokumentima. Ali, vidite, moja pozicija je pozicija pojedinca, ja nemam uticaja ni na koga ko donosi takve odluke. Treba napomenuti i da Srebrenica nije bila jedino masovno ubistvo u građanskom ratu devedesetih godina na vašim prostorima. Bilo je masovnih ubistava na svim stranama", rekao je tada Bauer za "Politiku".

Takođe, još jedan svetski priznati stručnjak, direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, ponovio je pre nekoliko dana svoj više puta izrečeni stav da u Srebrenici nije bilo genocida.

"U Srebrenici se nije dogodio genocid, već ratni zločin, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija nije mesto gde treba doneti odluku o tome da li je neki istorijski događaj genocid. Istoričari su ti koji poznaju činjenice i koji mogu da odluče da li je nešto genocid ili ne. Sve ovo je politika i u tome je problem. Ovi događaji su pretvoreni u oružje protiv naroda", rekao je Zurof za Tanjug. 

O ovom pitanju izjasnio se i stručnjak za Aušvic, izraelski istoričar Gideon Grajf, predsednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995. godine.

On je Tanjugu rekao  da strašni zločin koji se dogodio u Srebrenici leta 1995. ni na koji način ne može biti okvalifikovati kao genocid i da usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN neće nikome doneti ništa dobro.

"Moja komisija je dve godine radila pre nego što je došla do zaključka. Zločini počinjeni u Srebrenici 1995. ne odgovaraju definiciji genocida. Došlo je do ozbiljnih zločina, počinioci moraju biti kažnjeni, ali ovo nije bio genocid", istakao je Grajf, koji je dodao da usvajanje takve rezolucije može da otvori nove konflikte na Balkanu i nikako ne doprinosi ni miru, ali ni istini o događajima iz ovog perioda.

image