Svet

"RIA Novosti": EU uskoro planira da upotrebi zamrznutu rusku imovinu za naoružavanje Kijeva

Kremlj je prethodno naveo da bi donošenje takve odluke "bio još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava"
"RIA Novosti": EU uskoro planira da upotrebi zamrznutu rusku imovinu za naoružavanje Kijevawww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Savet EU za opšte poslove planira da na sastanku u utorak, 21. maja, odobri odluku o korišćenju sredstava iz zamrznutih suverenih sredstava Rusije za naoružavanje Ukrajine, rekao je evropski izvor za "RIA Novosti".

Krajem marta su Evropska komisija i šef evropske diplomatije Žozep Borelj predstavili zemljama EU svoj predlog da prihod od zamrznute imovine Centralne banke Ruske Federacije iskoriste za vojnu pomoć Ukrajini.

Evropska centralna banka upozorila je da bi se takav potez na duže staze mogao negativno odraziti na reputaciju evra i ​​pozvala EU zvaničnike da gledaju "dalje od ovog izolovanog sukoba" i traže druge načine za finansiranje Kijeva.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađom, uz napomenu da EU cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije.

image