Ekonomija

Rusija zamrzla sredstva "Džej Pi Morgana" u zemlji

Sud u Sankt Peterburgu se odlučio na ovu meru usred tužbe ruske državne banke "VTB", koja nastoji da povrati zamrznuta sredstva sa Zapada
Rusija zamrzla sredstva "Džej Pi Morgana" u zemljiGetty © Eduardo Munoz Alvarez/VIEWpress

Sud u Sankt Peterburgu naložio je zamrzavanje sredstava američkog bankarskog giganta "Džej Pi Morgan Čejs" u korist drugog najvećeg ruskog zajmodavca, "VTB".

Ruska banka je podnela tužbu u kojoj traži da joj se vrati 439,5 miliona dolara koji su zamrznuti u inostranstvu usred zapadnih sankcija.

"VTB" je tužio "Džej Pi Morgan" i njene podružnice Arbitražnom sudu Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti 17. aprila, pokazuju sudski podnesci.

Sud je naložio zaplenu svih sredstava na bankovnim računima "Džej Pi Morgana" u Rusiji, uključujući korespondentske račune i one otvorene na ime podružnice.

Takođe je otkriveno da je "VTB" zatražio privremene mere jer je druga strana "preduzimala mere za povlačenje svoje imovine" iz Rusije dok je ruski zajmodavac tražio da vrati novac od američke banke.

"Džej Pi Morgan" je sopstvenom tužbom protiv "VTB" podnetom prošle nedelje u južnom okrugu Njujorka pokušao da zaustavi napore ruske banke, ističući da američki zakon zabranjuje banci da odmrzne 439,5 miliona dolara u vlasništvu "VTB".

Zvaničnici "Džej Pi Morgana" su prošle nedelje rekli za Rojters da brinu da će "VTB" pokušati da zapleni imovinu američke banke u Rusiji, te da su izgledi ruske banke dobri, budući da su ruski sudovi presudili u korist najmanje šest drugih lokalnih banaka protiv američkih i evropskih ustanova koje su bile u obavezi da se pridržavaju zakona o sankcijama.

image
VV inauguration
banner