Rusija

TASS: Sastanak šefova diplomatije G7 o tome kako iskoristiti zamrznutu rusku imovinu

Zamrzavanje ruske imovine bi mogao napraviti presedan koji bi negativno uticao na svetski finansijski sistem i atraktivnost evropske valute
TASS: Sastanak šefova diplomatije G7 o tome kako iskoristiti zamrznutu rusku imovinuwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 koji su se sastali na italijanskom ostrvu Kapri mogli bi da daju konkretne predloge o korišćenju zamrznutih ruskih suverenih fondova u obnovi Ukrajine, rekao je za TASS izvor u italijanskoj delegaciji.

Izvor ruske agencije je rekao da je "moguće" da će ministri otići korak dalje od dosadašnjih izjava o nameri da upotrebe ruska sredstva, dodavši da će se to rešiti "kasnije". 

Pitanje upotrebe zamrznute ruske imovine suočava se sa pravnim komplikacijama, a postoje strahovi da bi to napravilo presedan koji bi negativno uticao na svetski finansijski sistem i atraktivnost evropske valute.

Zemlje EU su odobrile predlog Evropske komisije da se prihodi od reinvestiranja zamrznutih ruskih sredstava prebace odvojene račune, ali mehanizam eksproprijacije tih sredstava još nije odobren.

Prema izvorima, Evropska komisija namerava da predloži da se na te prihode uvede evropski porez od blizu 100 odsto kako bi se ta sredstva, pod prividom oporezivanja, prenela u budžet EU, piše ruska agencija.

image
VV inauguration
banner