Svet

Još nije gotovo: Asanž dobio pravo žalbe na odluku o ekstradiciji

Sada će započeti novi krug postupaka na britanskim sudovima, dok će sam 52-godišnji novinar i dalje ostati u zatvoru Belmarš
Još nije gotovo: Asanž dobio pravo žalbe na odluku o ekstradiciji© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Sud u Londonu presudio je u korist Asanža, i on će imati pravo žalbe da ospori odluku o ekstradiciji Sjedinjenim Državama, prenosi Rojters.

Sada će započeti novi krug postupaka na britanskim sudovima, dok će sam 52-godišnji novinar i dalje ostati u zatvoru Belmarš.

Nadamo se da će sud danas učiniti pravu stvar i presuditi u Džulijanovu korist, rekla je prethodno supruga osnivača "Vikiliksa" Stela Asanž.

Ona je to izjavila u očekivanju odluke suda o Londonu koji bi trebalo da se izjasni o uveravanjima Sjedinjenih Američkih Država, koje traže njegovo izručenje, da se Asanž (52) može osloniti na Prvi amandman američkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora, kao i da mu neće biti izrečena smrtna kazna.

"Ako sud ne presudi u Džulijanovu korist, tražićemo hitnu zabranu od Evropskog suda za ljudska prava sprovođenja te odluke", dodala je Stela Asanž.

Pred sudom se okupilo više stotina demonstranata koji traže Asanžovo oslobađanje, a njegova supruga zahvalila se svima koji su došli ispred suda, kao i milionima ljudi širom sveta koji mu pružaju podršku.

Advokati osnivača "Vikiliksa" rekli su danas pred Višim sudom u Londonu, gde se on nije pojavio iz zdravstvenih razloga, da Asanž ne bi trebalo da bude izručen SAD zbog masovnog curenja tajnih američkih dokumenata jer možda neće moći da se osloni na svoje pravo na slobodu govora.

Asanžov pravni tim kaže da bi on mogao biti u avionu za SAD u roku od 24 sata nakon što sudije donesu odluku, ali i da bi mogao da bude biti pušten iz zatvora, ili da se ponovo nađe u novoj pravnoj bici.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je da sudije ne bi trebalo
da prihvate uveravanje američkih tužilaca da bi Asanž mogao da traži da se osloni na prava i da dobije zaštitu na osnovu Prvog amandmana zbog toga što američki sud nije obavezan da to poštuje.

Ficdžerald je prihvatio odvojeno uveravanje da Asanž neće biti suočen sa smrtnom kaznom.

Povodom odluke suda u Londonu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da je "pogubljenje koje je u toku teško nazvati  'odlukom u korist Asanža'".

image