Svet

SAD pozdravljaju pobedu secesionista na Tajvanu, Kina poziva Vašington da odmah ispravi svoje greške

Ako Lai insistira na neodgovornim secesionističkim potezima, to će primorati kopnenu Kinu da ovo pitanje reši silom, izjavio je neimenovani kineski vojni ekspert
SAD pozdravljaju pobedu secesionista na Tajvanu, Kina poziva Vašington da odmah ispravi svoje greškeGetty © Drew Angerer

Kina je oštro kritikovala američkog državnog sekretara Entonija Blinkena zato što je čestitao novom predsedniku Tajvana Lai Čing-teu na pobedi na izborima, izveštava "Blumberg".

Pitanje statusa Tajvana sve žešće deli dve sile, SAD i Kinu, a odnosi oko ostrva su postali naročito napeti posle izbora, na kojima je pobedio separatistički kandidat.

Kako je rekao portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin: "To je ozbiljno kršenje političkih obaveza koje su preuzele SAD: da održavaju samo kulturne, komercijalne i druge nezvanične odnose sa regionom Tajvana."

Blinkenove čestitke poslale su "potpuno pogrešan signal tajvanskim separatističkim snagama", dodao je Vang.

Portparol kineskog ministarstva je izjavio da je Peking podneo diplomatsku žalbu Vašingtonu i da je Kina pozvala "SAD da odmah isprave svoje greške."

Blinken je čestitao Lai Čing-teu u ponedeljak, nakon što je on preuzeo dužnost novog tajvanskog predsednika. Najviši američki diplomata je naglasio da se "SAD raduju saradnji sa Laijem" i "unapređenju zajedničkih interesa i vrednosti."

SAD su najvažniji politički i vojni saveznik Tajvana. Američki predsednik Džozef Bajden je više puta obećao da će braniti ostrvo ukoliko ga Kina napadne.

Kako su izvestili lokalni mediji na Tajvanu, u nedelju je u Tajpeju održan protest protiv politike secesionističke stranke DPP, čiji je šef Lai Čing-te. Demonstranti su pozvali Laija da obezbedi mir na ostrvu i da se pridržava principa "Jedne Kine".

Kina osuđuje sve države koje imaju zvanične veze sa Tajvanom, a kineski zvaničnici stalno naglašavaju da ostrvo smatraju delom Kine.

Lai je u izjavama pre inauguracije tvrdio da će slediti politiku svoje prethodnice Cai Ing-ven, uključujući i orijentaciju ka SAD.

U poslednje vreme kineska Narodnooslobodilačka armija (PLA) je intenzivirala svoje aktivnosti oko Tajvana.

PLA redovno patrolira i izvodi borbene vežbe oko ostrva radi zaštite nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine, kao i radi odvraćanja separatista, rekao je u nedelju za kineski "Global tajms" vojni ekspert iz Pekinga, koji je tražio da ostane anoniman.

Ako Lai insistira na neodgovornim secesionističkim potezima, to će primorati kopnenu Kinu da ovo pitanje reši silom, a PLA je za to uvek spremna, dodao je ovaj ekspert.

image