Svet

Transrodna Indija: Kandidati trećeg pola u borbi protiv kolonijalnog nasleđa

Nebinarne osobe postoje u indijskoj mitologiji i u drevnim tekstovima, ali su ih iz društveng i političkog života izopštili engleski kolonijalni zakoni
Transrodna Indija: Kandidati trećeg pola u borbi protiv kolonijalnog nasleđaGetty © Arun Sharma/Hindustan Times

Na parlamentarnim izborima u Indiji, u kojima se premijer Narendra Modi bori za treći mandat, učestvuje i 48.000 transrodnih osoba.

Indija ima dugu istoriju tolerancije prema transrodnim osobama, ali to nema nikakve veze sa zapadnim LGBT pokretom. Indijci pokušavaju da prevaziđu zakone iz kolonijalne ere, koji su nastojali da iskorene ove drevne indijske tradicije.

Dokazi o postojanju osoba trećeg pola, kako se navodi, mogu se naći u hinduističkim svetim tekstovima kao što su Ramajana i Mahabharata.

Hinduizam, džainizam i budizam i uopšte vedska kultura, priznaju tri pola. Drevni spis "Vede" opisuju pojedince kao jednu od tri kategorije, a pominju se i u Kama sutri kao "treća priroda".

Različiti tekstovi svedoče da su osobe "trećeg pola" bile poznate u predmodernoj Indiji. O trećem polu se govori i u drevnom hinduističkom pravu, medicini, lingvistici i astrologiji.

U "Višnu purani", bog Višnu menja oblik kako bi postao čarobnica.

Hidžre (transrodne osobe) su igrale ulogu i na kraljevskim dvorovima širom islamskog sveta, posebno u Osmanskom carstvu i tokom perioda mogulske vladavine u srednjovekovnoj Indiji. Hidžre su postajale  politički savetnici, administratori, generali i čuvari harema.

Počev od 18. veka, situacija se drastično promenila. U drugoj polovini 19. veka, britanska kolonijalna administracija je nastojala da kriminalizuje zajednicu hidžri i uskrati im građanska prava.

Zakon iz 1871. godine proglasio je pojedine zajednice za zločinačke. Iako je ovaj zakon ukinut 1952. godine, njegovo nasleđe i danas živi.

"Većina transrodnih ljudi nije u stanju da se bori za svoja prava, jer nemaju obrazovanje", rekao je Rajan Sing, koji se kandidovao u Južnom Delhiju. Sing trenutno prolazi kroz proces operacije promene pola.

"Borim se da moja zajednica održi naš identitet", dodao je Sing. "Ta borba je srž mog života".

Durga Baj Madžvar je nezavisni "kinar" - transrodni kandidat u izbornoj jedinici Madija Pradeš.

Tamana je trans žena, koja je prošla operaciju promene pola. Tamanin glavni protivnik je filmska zvezda koji je postao političar, Pavan Kalijan.

Zajednica hidžri je najčešći "treći pol" u Južnoj Aziji, sa veoma složenim identitetom. Često su rođeni kao muškarci, ali izgledaju i oblače se kao žene.

Borba protiv engleskog kolonijalnog nasleđa

Indijska transrodna populacija ima stopu pismenosti od 56 odsto, ali Indija nikada nije imala transrodnog člana parlamenta.

"Tokom 77 godina nezavisnosti, borili smo se da uđemo u parlament", rekao je Rajan Sing, dodajući da je njihova zastupljenost i dalje nula.

Sing su otuđio od porodice. "Smatraju nas za kastu `nedodirljivih`", kaže Sing, "a obrazovni sistem nam uskraćuje da se obrazujemo." Ali, kako dodaje Sing, Ustav je svima dao jednaka prava. "Zato je ovo borba za pravdu i identitet."

Sing tvrdi da je njegov život ugrožen i dobio je policijsku zaštitu.

Durga Baj Madžhvar je izabrana za prvog transrodnog seoskog poglavara (sarpanč) u Indiji 2014. godine.

Durga Baj nije pohađala školu, niti je stekla formalno obrazovanje, ali veruje da je to neće zaustaviti. "Među nama ima obrazovanih ljudi. Želim da društvo promeni način na koji nas gleda", rekla je Tamana.

Tamana je TV glumica koja je učestvovala u indijskim rijalitijima, a bila je prva trans žena koja se takmičila na izborima u Andra Pradešu 2019.

Englesko kolonijalno nasleđe napravilo je brojne probleme ranijim transrodnim kandidatima. Sudovi su do skora presuđivali da oni ne mogu osvojiti izborne jedinice koje su "rezervisane" za žene, kao što nalažu indijski zakoni.

U aprilu 2014. Vrhovni sud Indije je presudio da transrodne osobe mogu da budu pravno priznate u skladu sa tim kako se polno identifikuju, uključujući treći pol.

Kalki Subramanijam je indijska transrodna aktivistkinja, koja se bori za indijsku transrodnu populaciju. Ona tvrdi da političke stranke najzad postaju inkluzivne.

Međutim, dodaje Kalki, one uvažavaju transrodne osobe samo pred izbore. "Daju nam razna obećanja", dodaje, "ali se sve odvija previše sporo."

Kalki predlaže da se vlade u Indiji ne ograničavaju na izdavanje ličnih karata, već i na obezbeđivanje zakonskih prava i rehabilitaciju članova zajednice.

Ukoliko ova zajednica dobije svoje predstavnike u parlamentu, smatra ona, to će doneti stvarne promene.

image