Svet

SAD i EU se pripremaju za masovnu vakcinaciju protiv ptičjeg gripa

U Evropi, Uprava Evropske komisije za reagovanje u vanrednim situacijama radi na zajedničkoj nabavci vakcine, kako bi sprečila pandemiju, saopštio je njen portparol
SAD i EU se pripremaju za masovnu vakcinaciju protiv ptičjeg gripaGetty © Fiona Goodall

SAD i EU razmatraju mere za proizvodnju vakcina protiv ptičjeg gripa H5N1 koje bi zaštitile radnike u proizvodnji živine, veterinare i laboratorijske tehničare, saopštili su američki vladini zvaničnici, prenosi Rojters.

Stručnjaci smatraju da vakcina protiv ptičjeg gripa može da spreči novu pandemiju.

Prošle nedelje zvaničnici SAD su rekli da mogu da obezbede 4,8 miliona doza vakcine. Evropski zdravstveni zvaničnici su izjavili da su u preliminarnim pregovorima o nabavci vakcine, dok su njihove kanadske kolege saopštile da pregovaraju o nabavci i proizvodnji vakcine protiv ptičjeg gripa.

U martu su američki zvaničnici prijavili prvu pojavu ovog virusa kod goveda, a zaraza se potom pojavila kod goveda u devet novih država. Američka agencija za hranu i lekove procenila je da je 20 odsto mleka u SAD zaraženo ovim virusom.

"Svi naši napori su usmereni na sprečavanje pandemije", izjavio je Metju Miler, direktor Kanadskog centra za pandemije na Univerzitetu Mekmaster.

Angela Rasmusen, virusolog sa Univerziteta u Saskačevanu, rekla je da je razgovarala sa američkim i kanadskim zvaničnicima o korišćenju vakcina za zaštitu radnika.

Davn O'Konel, iz američke Agencije za stratešku spremnost, rekla je da vlada "pažljivo razmatra" mogućnost vakcinacije radnika na farmama koji su imali kontakt sa virusom.

Diskusije o prepandemijskoj upotrebi vakcina vode se među naučnicima na brojnim mestima, uključujući i Veliku Britaniju, izjavila je Vendi Barkli, predsedavajuća za virusologiju na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Vlada Britanije je saopštila da pažljivo prati situaciju u SAD.

U Evropi, Uprava Evropske komisije za reagovanje u vanrednim situacijama radi na zajedničkoj nabavci vakcine, kako bi "sprečila pandemiju", saopštio je portparol Stefan de Kirsmejkers.

SAD su već u pregovorima za nabavku vakcina sa kompanijama "Fajzer" i "Moderna".

Odluka o tome kako i kada koristiti vakcinu zavisiće od dokaza o povećanoj transmisiji, težini bolesti i mutacijama virusa, izjavio je glavni zamenik direktora američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Nirav Šah.

image