Svet

NATO zbunjen Stoltenbergovim planom od 100 milijardi evra za Ukrajinu

Šef Alijanse strahuje da bi finansiranje Kijeva moglo da presuši ako ne bude obavezno
NATO zbunjen Stoltenbergovim planom od 100 milijardi evra za UkrajinuGetty © Anadolu / Contributor

Saveznici u NATO-u pozvali su odlazećeg šefa Jensa Stoltenberga da objasni svoj plan od 100 milijardi evra podrške Ukrajini.

Predlog je je deo šireg "odbrana od Trampa" plana generalnog sekretara NATO-a koji želi da obezbedi finansiranje Kijeva čak i ako bivši predsednik SAD ponovo dođe u Belu kuću. Problem je što je Stoltenbergov plan uznemirio članice Alijanse.

Iza kulisa, čak su i neki od bližih istočnoevropskih saveznika Ukrajine poslednjih nedelja postali rezervisani po pitanju tog plana, pitajući se odakle i kako bi se nabavila tako ogromna suma novca, piše "Politiko".

"Plan je pomalo zbunjujući", rekao je istočnoevropski zvaničnik i dodao da zemlje očekuju da Stoltenberg pruži više jasnih i preciznih informacija tokom sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Pragu krajem sedmice.

Ostaje da se vidi da li će evropski teškaši NATO-a Nemačka i Francuska podržati plan.

Pariz je više zainteresovan da izdvaja za odbranu u okviru EU, a ne NATO-a, dok kancelar Olaf Šolc nije voljan da potroši više nego što je već izdvojeno u skladu sa obećanjima koja je dao po početku Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Drugi zvaničnik, takođe iz zemlje prijateljske prema Ukrajini, rekao je da "neće biti iznenađen" ako se cifra od 100 milijardi evra na kraju revidira, ali je predvideo da će saveznici morati da pronađu načine da pokažu konkretnu podršku Kijevu.

Druga dva zvaničnika koji znaju za diskusiju potvrdila su da su razgovori u toku, posebno u vezi sa iznosom novca i načinima njegove raspodele.

Peti zvaničnik je upozorio da, iako će ministri i Stoltenberg proći kroz detalje na sastanku u Pragu, neće biti donete nikakve formalne odluke s obzirom na "neformalnu" prirodu sastanka.

Šef NATO-a strahuje da bi finansiranje Ukrajine moglo da presuši ako ne bude obavezno.

Prvobitni plan iz kancelarije generalnog sekretara bio je da se saveznici NATO-a obavežu na 100 milijardi evra tokom pet godina, pokazujući SAD da Evropa plaća svoj udeo u podršci Kijevu.

image