Svet

Ljuti farmeri spremaju protest u Briselu: Militantniji od prethodnika, spremni da ruše Zeleni dogovor

Ideja poljoprivrednika je da preokrenu EU reformu "Zeleni dogovor" i da blok vide na krajnjoj desnoj strani spektra
Ljuti farmeri spremaju protest u Briselu: Militantniji od prethodnika, spremni da ruše Zeleni dogovor© Luis Miguel Caceres/Getty Images

Za 4. jun farmeri opet najavljuju protest u Briselu, ali ovog puta, za razliku od svojih prethodnika koji su u nekoliko navrata demonstrirali protiv ekoloških planova Evropske unije "Zeleni dogovor", paleći seno, rušeći statue žestoko se protiveći policiji, ovi važe za militantne desničare.

Potekle iz zemalja poput Holandije, Belgije, Nemačke i Poljske, ove radikalne grupe narasle su u poslednjih pet godina, tvrdeći da brane poljoprivrednike od političkog establišmenta, za koji tvrde da hoće da ih zbriše, piše "Politiko".

Ohrabreni izbornim uspehom jedne poljoprivredne stranke u Holandiji koja će se pridružiti desničarskoj koaliciji koju formira populista Gert Vilders, ideja poljoprivrednika je da preokrenu EU reformu "Zeleni dogovor" i da blok vide na krajnjoj desnoj strani spektra.

Dakle, ko su zaista ljuti farmeri koji dolaze da prodrmaju Brisel?

Poslednja linija odbrane

Najistaknutija od svih je Odbrambena snaga farmera (FDF), formirana od strane poljoprivrednika Mark van den Evera u Holandiji u maju 2019. godine, poznata je po zapaljivoj retorici.

Stranka je zaživela sa ciljem da se bori protiv zauzimanja farma svinja koju su planirali aktivisti za životinje.

FDF je postao poznat kao jedna od dve grupe poljoprivrednika koje su pokrenule masovne proteste protiv vladine politike da suzbije zagađenje od intenzivnog stočarstva. Novoformirana desničarska koalicija koju predvodi Vilders, u kojoj je Pokret poljoprivrednika-građana (BBB), ima mesto za stolom.

Pokret je obećao je da će preokrenuti politiku zatvaranja farmi i smanjenja stočnog fonda. 

Mark van den Ever uporedio je probleme holandskih farmera sa situacijom Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Holandske antiterorističke vlasti su 2020. godine uključile FDF u svoj godišnji izveštaj, opisujući ga kao aktivističku grupu koja podstiče polarizaciju u društvu.

Istraga lista iz Amsterdama iz 2021. godine, otkrila je preklapanje između članova FDF-a na društvenim medijima i zaverenika koji šire antivakserske teorije i upozorenja o mrežama pedofila.

FDF je prošle godine formirao ogranak u Belgiji, koji tvrdi da ima podršku od oko 4.500 pojedinaca. Belgijski FDF je igrao aktivnu ulogu u demonstracijama u Briselu i drugim delovima zemlje.

Svi ujedinjeni

Nemački LSV, odnosno Poljoprivreda ujedinjuje Nemačku, osnovan je 2021.

Grupa je dobila inspiraciju holandskih kolega, a oprobali su se u blokadi puteva traktorima (računajući i one održane ove godine u Berlinu) i u slanju prikrivenih pretnji progresivnim političarima.

LSV održava prigušenije prisustvo na mreži od FDF-a, ali su se njegovi lideri suočili sa optužbama da su možda previše bliski glavnoj stranci krajnje desnice u zemlji, Alternativi za Nemačku (AfD).

Prošle godine, glavni portparol LSV-a, Entoni Robert Li, najavljen je kao govornik na događaju AfD-a, ali se povukao usred talasa kritika.

U razgovoru za "Politiko", Li je rekao da njegova grupa ne sarađuje sa AfD-om, ali nije isključio mogućnost da se to dogodi u budućnosti. Inače, Li se kandiduje na evropskim izborima za drugu desničarsku stranku, Slobodni glasači, koja je deo regionalne vlade u Bavarskoj pokrajini.

"Mnoge stvari koje AfD kaže su istinite i ja to podržavam, ali istina je i da AfD nikada nije bio u vladi, tako da nisu mogli da se dokažu. Ali ja sam potpuno otvoren za to", rekao je bivši padobranac i sin britanskog vojnika.

Po njemu, grupe poput AfD-a jednostavno popunjavaju vakuum koji su ostavile tradicionalne političke partije koje nisu uspele da prokljuve u potrebe ljudi.

"Ljudi koji su voljni da glasaju za AfD, nisu nacionalisti, desničari ili bilo šta drugo. Većini njih je verovatno samo muka od čitavog političkog sistema", poručio je  Entoni Robert Li.

image