Svet

Haos na protestima u Poljskoj: Obračun policije i poljoprivrednika – pendrek odgovor za zeleni dogovor

Farmeri su, kako bi se odbranili, rastavili uličnu kaldrmu i njome zasuli policiju, koja je na njih bacila suzavac
Haos na protestima u Poljskoj: Obračun policije i poljoprivrednika – pendrek odgovor za zeleni dogovor© AP Photo/Michal Dyjuk/Tanjug

U centru poljske prestonice održava se protest velikih razmera, a u koškanju poljoprivrednika i policije u blizini parlamenta povređeno je nekoliko pripadnika reda i zakona.

Poljoprivrednike koji protestuju u Varšavi sa ciljem da zaustave uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Poljsku i odustanu od ekoloških planova Evropske unije "Zeleni dogovor", policija je zasula biber sprejom i udarala pendrecima.

"Farmeri su u odbrani rastavili uličnu kaldrmu i njome zasuli policiju", prenosi TV kanal Polsat.

Kolona poljoprivrednika formirala se od kabineta premijera do Sejma, gde je nekoliko aktivista ušlo u zgradu skupštine gde se održavao sastanak.

Komandant policije Varšave saopštio je da su demonstranti pokušali da se popnu preko ograde u blizini zgrade Sejma, ali su policajci zaustavili ove pokušaje.

"Najmanje deset osoba je privedeno", dodaje se u saopštenju policije.

Od 9. februara poljski farmeri održavaju proteste širom zemlje.

U svojoj nameri da stanu na put "Grin dilu" koji podrazumeva postizanje nulte emisije gasova u atmosferu do 2050. godine, blokirali su puteve i ulaze na kontrolne punktove na granici sa Ukrajinom, a u nekoliko navrata su prosipali žito iz ukrajinskih kamiona i vagona.

Prošle nedelje održan je "Marš za Varšavu" u organizaciji poljoprivrednih sindikata.

image