Svet

Češki premijer: Ukrajini treba dozvoliti da gađa položaje van svoje teritorije

Ukrajina je zemlja koja se brani i stoga ima puno pravo da iskoristi sve mogućnosti za svoju odbranu, rekao je premijer Češke
Češki premijer: Ukrajini treba dozvoliti da gađa položaje van svoje teritorije© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Ukrajina treba da ima pravo da koristi oružje koje dobija i izvan svojih granica, rekao je danas češki premijer Petr Fijala na brifingu za medije u Pragu.

"Što se tiče izjave (generalnog sekretara NATO-a Jensa) Stoltenberga ili nekih drugih (političara) da Ukrajina treba da ima pravo da koristi oružje koje dobija van svoje teritorije, mislim da je to sasvim logično. Ukrajina je zemlja koja se brani, koja brani svoju teritoriju, svoje civile. Ukrajina ima puno pravo da iskoristi sve mogućnosti za svoju odbranu", smatra češki premijer.

Stoltenberg je prethodno, podsetimo, izjavio da smatra da "Ukrajina ima pravo" da napada i vojne položaje Rusije na njenoj teritoriji. Ipak, Kremlj je podsetio generalnog sekretara Alijanse da on nema pravo da kao zvanično lice iznosi svoj subjektivan stav. 

Ovo pitanje postalo je vrlo aktuelno u poslednje vreme, a o njemu se danas razgovara i odlučuje i u okviru Evropske unije.

image