Svet

Mnogo smo jaki: London zabrinut zbog velike pokrivenosti RT i Sputnjika

Globalna pokrivenost ruskih medija je možda i veća nego pokrivenost zapadnih medija, navodi se u dokumentu koji je objavio britanski parlament
Mnogo smo jaki: London zabrinut zbog velike pokrivenosti RT i SputnjikaGetty © SOPA Images / Contributor

Sputnjik i RT imaju veću pokrivenost nego zapadni mediji, pokazuju podaci objavljeni na sajtu britanskog parlamenta. 

"Sputnjik i RT se danas emituju po celom svetu. Globalna pokrivenost međunarodnih operacija ruskih medija je možda i veća nego pokrivenost zapadnih medija", a kako bi proširili svoj uticaj, "ruski državni mediji plasiraju sadržaj na nekoliko jezika", navodi se u dokumentu.

Autori izveštaja napominju da RT emituje program na španskom, arapskom, francuskom i nemačkom jeziku, dok Sputnjik "iznajmljuje" medijski prostor od lokalnih medijskih kuća u SAD i drugim zemljama. Pored toga, ruski mediji imaju zaključene sporazume o razvoju svog rada u Venecueli, Siriji, Meksiku, Gvatemali, Indiji, Pakistanu i Južnoj Africi, navodi se dalje u tekstu.

U sličnom dokumentu koji je objavio britanski parlament, takođe piše da je britanska organizacija pod nazivom "Glas slušaoca i gledaoca" izrazila zabrinutost zbog širenja ruskih državnih medija.

Kako sledi iz teksta, posebno ih zabrinjava to što ruski mediji nastavljaju da vrše uticaj na javnost, bez obzira na to što su zabranjeni od početka ukrajinskog sukoba. RT i Sputnjik nastavljaju da rade u ključnim strateškim regionima poput Latinske Amerike i Afrike.

Britance, izgleda, zabrinjava i to što pomenuti ruski mediji dobijaju veliko finansiranje iz Rusije.

Ruski mediji, kako tvrde Britanci, nastoje da "utiču i poremete politički diskurs u drugim zemljama", što se postiže plasiranjem sadržaja o kontroverznim pitanjima i pitanjima koja izazivaju podele u zemljama koje su od interesa za Moskvu. 

Napadi na ruske medije i ograničavanje njihovog rada počeli su još pre Specijalne vojne operacije. Naime, 2016. godine Evropski parlament je usvojio rezoluciju, u kojoj je istaknuta potreba da se pruži otpor ruskim medijima. Kao glavne pretnje za Evropu tada su označeni RT i Sputnjik.

Hajka na medije nastavila se i tokom predsedničkih izbora u SAD i Francuskoj kada su Sputnjik i RT optuženi, bez privođenja ikakvih dokaza, da su se mešali u izborne procese ovih zemalja.

Evropska unija kasnije je uvela zabranu emitovanja sadržaja RT i Sputnjik na teritoriji cele Evropske unije. 

Kao jedna od retkih oaza medijske slobode tada se istakla Srbija, u kojoj je 2022. otvorena naša redakcija RT Balkan.

image