Svet

"Politiko": Faražov povratak – Sunakova najgora noćna mora

Predvodnik Reforme UK je ozbiljna politička figura koja će privući glasove nezadovoljnih simpatizera konzervativaca, ocenio je britanski parlamentarac
"Politiko": Faražov povratak – Sunakova najgora noćna mora© Tanjug/Gareth Fuller/PA via AP

Sve nade premijera Ujedinjenog Kraljevstva Rišija Sunaka da će očuvati izglede svoje Konzervativne partije na opštim izborima zakazanim za 4. jul na Ostrvu pale su u vodu u trenu kada je Najdžel Faraž objavio da se kandiduje za iste jer "u Britaniji ništa ne funkcioniše".

Ova odluka ne samo da ugrožava Sunakov uspeh na izborima već i opstanak Konzervativne partije, do sada jedne od najuspešnijih stranaka na svetu, konstatuje "Politiko".

Naime, dodaje portal, Faražova stranka Reforma UK je naslednica njegove Bregzit partije, koja je bila uzdržana na izborima 2019. kada je konzervativce vodio evroskeptik Boris Džonson, dok će sada svakako nastojati da privuče simpatizere vladajuće stranke, što je za Sunaka najgora noćna mora.

Posebno ako se ima u vidu da je Faražova kandidatura došla u momentu kada istraživanja javnog mnjenja, kao i ono najnovije koje je sproveo Jugov, ukazuju na to da konzervativce čeka propast na izborima, što je delom i posledica toga da će oko 20 odsto njihovih birača sada podržati Faraža, i tek oko tri odsto laburista.

Dok je Faražov fokus na bregzit privukao birače i s levice i s desnice, Reforma UK je mnogo veća "glavobolja" za konzervativce nego za laburiste, a s tom ocenom se slaže i neimenovan britanski parlamentarac koji je za "Politiko" rekao da je "Faraž ozbiljna politička figura koja će privući glasove nezadovoljnih simpatizera konzervativaca".

"Faražova pozicija je katastrofa za Rišija Sunak", zaključio je bivši savetnik konzervativaca Džejms Frejn.

image