Svet

Egzodus iz Konzervativne partije: Nije moralo da bude vanrednih izbora, znaju šta se sprema?

Torijevci tek treba da pronađu 150 kandidata nakon odlaska poslanika
Egzodus iz Konzervativne partije: Nije moralo da bude vanrednih izbora, znaju šta se sprema?Getty © Tim Grist Photography

Skoro 80 poslanika britanske Konzervativne partije podnelo je ostavku uoči opštih izbora.

Ukupan broj onih koji neće tražiti reizbor 4. jula premašio je rekord postavljen 1997. godine, kada je 75 odustalo pre ubedljive pobede Tonija Blera. Do sada je 78 torijevaca najavilo da će na ovim izborima napustiti parlament.

Sekretar za stambena pitanja Majkl Gouv postao je jedan od najistaknutijih torijevaca koji je najavio da neće učestvovati u trci, rekavši da je vreme da "nova generacija" predvodi.

Među istaknutim torijevcima koji su najavili da se neće kandidovati su bivši ministri, kao i premijerka Tereza Mej i ministar finansija Nadim Zahavi.

Odluka premijera Rišija Sunaka da raspiše letnje izbore iznenadila je mnoge u Vestminsteru, koji su očekivali jesenje izbore.

Vest je uznemirila mnoge u Britaniji koji nisu sigurni da li torijevci nešto slute pa zato napuštaju "brod koji tone".

Jedan od njih je i novinar Kit Klarenberg koji je posle masovnog izlaska iz politike dugogodišnjih ministara upitao da li to znači da znaju šta dolazi pa žele na vreme da pobegnu?

Da situacija bude još teža, Konzervativna stranka mora da pronađe kandidate za učešće u oko 150 izbornih jedinica.

"Telegrafov" izvor navodi da stranka ima kandidate na tri četvrtine mesta u Britaniji. To bi značilo da je popunjeno samo 474 mesta – ostalo je da se pronađe 158 kandidata. Stranka obično ne postavlja kandidate u Severnoj Irskoj.

Rok za nominovanje kandidata je 7. jun, što znači da torijevci imaju manje od dve nedelje da popune sva upražnjena mesta.

Ipak, iz stranke tvrde da je "Konzervativna partija dobro pripremljena, sa tri četvrtine mesta već izabranih sa odličnim konzervativnim kandidatima."

Istovremeno, britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli poručio je da stranka ima dovoljno vremena da popuni sva mesta.

On je na pitanje "Skaj njuza" zašto je Riši Sunak sazvao prevremene izbore rekao da je razlog taj što se "inflacija vratila na normalne nivoe, a ekonomski indikatori idu u dobrom pravcu".

"Sada smo u poziciji da pokažemo da je naš plan upalio", objasnio je ministar i dodao da bi on lično rado vodio kampanju u proleće nego u jesen.

image