Svet

Zvezda ’80-ih i(li) Toni Bler: Kako je Džejson Donovan "dospeo" na Kosovo?

Skulptura u Uroševcu izazvala je podsmeh korisnika društvenih mreža, koji su bili ubeđeni da je došlo do greške
Zvezda ’80-ih i(li) Toni Bler: Kako je Džejson Donovan "dospeo" na Kosovo?© Gareth Cattermole/Getty Images

Britanci su u histeriji posle otkrivanja statue nekadašnjeg premijera Velike Britanije Tonija Blera u Uroševcu, na Kosovu i Metohiji.

Kako prenosi britanski "Independent", lik sa spomenika neodoljivo podseća na australijskog glumca i pevača Džejsona Donovana, koji je "žario i palio tokom 1980-ih", a mnogima je prva asocijacija na njega hit serija "Susedi" u kojoj je glumio zajedno sa tadašnjom partnerkom Kajli Minog.

Fanovi Džejsona Donovana kažu da ne mogu da 'ne vide' sličnost između njega i statue posvećene Toniju Bleru.

Skulptura je ove sedmice otkrivena u Uroševcu u čast velikog pobornika terorističke OVK. Bivši britanski premijer prisustvovao je otkrivanju statue na bulevaru koji nosi njegovo ime i obratio se poslanicima na posebnoj sednici u tzv. kosovskom parlamentu.

Ubrzo zatim, Blerov bivši sekretar Alister Kembel je objavio fotografiju statue u pokušaju da podstakne birače da glasaju za laburiste.

"Statua Tonija Blera otkrivena na Kosovu", napisao je Kembel. "Nisam siguran gde će, ako igde, biti podignute statue nekom od pet premijera koji su našu zemlju vratili unazad u poslednjih 14 godina. Glasajte za laburiste ako želite ozbiljnu vladu koja obavlja stvari."

Objava je postala viralna, ali umesto da privuče birače, izazvala je podsmeh korisnika društvenih mreža, koji su bili ubeđeni da je došlo do greške.

"Otkrivena statua Džejsona Donovana, LOL. Trebalo bi da bude Toni Bler", našalio se jedan od njih na mreži Iks, a drugi je duhovito istakao da je "mladi Džejson Donovan uhvaćen kako maše kraju veze sa Kajli" (Minog).

Vajar Agon Ćosa koji je autor skulpture, odbacio je kritike kao "političku kampanju".

"To nema nikakve veze sa realnošću", rekao je on za "Kohu". "U Britaniji je trenutno predizborna kampanja i sekretar stranke se pohvalio kako i druge zemlje cene njihovog lidera".

"Tamošnji politički rivali su počeli da komentarišu, našli su grubu sliku nekoga ko na njega nimalo ne liči...Radio sam na ovoj statui šest meseci. Veličine je oko dva metra i nema mnogo mogućnosti da se prevaziđu proporcije, karakter."

image