Srbija i Balkan

Zahvalnost za agresiju: Toni Bler se sastao sa Toniblerima (FOTO)

Bivši britanski premijer uživa status heroja na tzv. Kosovu zbog svoje uloge u njegovom "oslobađanju"
Zahvalnost za agresiju: Toni Bler se sastao sa Toniblerima (FOTO)Getty © Riccardo Savi / Stringer

Bivši britanski premijer Toni Bler doputovao je na Kosovo i Metohiju kako bi obeležio 25 godina od kraja bombardovanja Jugoslavije, a u Prištini ga je dočekala Vjosa Osmani sa petoricom muškaraca po imenu Tonibler.

Ime, navodi "Politiko", nije lapsus (tipfeler) već je nastalo na "Kosovu" u Blerovu čast zbog uloge koju je imao u njegovom "oslobađanju".

Bler, koji je kao britanski premijer pomogao u organizovanju bombardovanja SR Jugoslavije, danas uživa status heroja u Prištini. Statua bivšeg britanskog lidera trebalo bi da bude otkrivena u sredu i postavljena na Blerovom bulevaru u Uroševcu.

Ovo nije prvi put da se Bler susreo sa svojim imenjacima. Godine 2010, tokom posete Prištini upoznao je devet dečaka nazvanih u njegovu čast i rečeno mu je da je njegovo ime "prilično uobičajeno" na KiM.

Na posebnoj sednici parlamenta koja je zakazana za njegov dolazak, Bler je poslanicima rekao da ne žali zbog svog zalaganja za "Kosovo".

"Srećem se sa kosovskim izbeglicama u kampovima kod Skoplja, slušam njihove srceparajuće priče o raseljavanju i okrutnosti, o njihovim licima koja očajnički traže pomoć, tražeći na mom licu neki osećaj da li bih mogao ili bih mogao da pomognem. Pomogli smo i nikada nisam požalio", rekao je on.

Bler nije jedini svetski lider iz 1990-ih koga "cene" u Prištini. Bivši predsednik SAD Bil Klinton ima ulicu nazvanu po njemu, kao i statuu visoku 11 stopa, dok bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt ima svoj spomenik. Klinton i Medlin su takođe popularna imena među kosovskim Albancima.

image