Svet

Bez dogovora o "prepakivanju" ukrajinskog duga od 20 milijardi dolara

Ukrajina bi da zameni neizmirene obveznice za nove instrumente
Bez dogovora o "prepakivanju" ukrajinskog duga od 20 milijardi dolaraGetty © Anadolu / Contributor

Prvi formalni razgovori o restrukturiranju više od 20 milijardi dolara ukrajinskih međunarodnih obveznica završeni su bez dogovora pošto su poverioci odbili predlog Kijeva za otpis duga.

Sa otplatom obveznica koja bi trebalo da se nastavi ovog leta, Ukrajina traži od vlasnika duga da prihvate veće gubitke koji bi joj omogućili da finansira svoje vojne aktivnosti i pripremi sredstva za ekonomsku obnovu kada se sukob završi.

"Kako se približavamo krajnjem roku, moramo da podstaknemo naše vlasnike obveznica da nastave produktivne pregovore u dobroj veri, sa značajnijim otpisivanjem duga koje će se odraziti u njihovim predlozima u skladu sa parametrima MMF-a i trenutnom makrofinansijskom situacijom u Ukrajini", poručio je ministar finansija Sergej Marčenko.

Vlasnici obveznica nisu primili nijednu isplatu od Ukrajine od 2022. godine, kada su pristali na dvogodišnji moratorijum nakon početka Specijalne vojne operacije. "Pauza" u otplati duga ističe 1. avgusta, podseća "Blumberg".

Dug Ukrajine u dolarima bio je u ponedeljak među najgorim na tržištima u razvoju i obveznicama se trgovalo po 25,78 centi za dolar.

Ukrajina je predložila zamenu svojih obveznica za seriju novih sa rokom dospeća do 2040. i otplatom kamata počevši od jedan odsto u prvih 18 meseci, a zatim progresivno povećavajući na šest odsto.

Vlada je investitorima ponudila i takozvani državni instrument za vanredne situacije koji bi mogao da počne da isplaćuje tek posle 2027. Isplate na osnovu tog instrumenta bi se odnosile na ukrajinske ciljeve poreskih prihoda koje je postavio Međunarodni monetarni fond.

image