Svet

Tramp: Bajdenova slabost gura svet u treći svetski rat

Tramp je upozorio da bi nuklearni rat mogao da dovede do "zatiranja sveta" i naglasio da SAD trenutno imaju lidera koji "nije u stanju čak ni da razgovara" o tom pitanju
Tramp: Bajdenova slabost gura svet u treći svetski rat© Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

Bivši američki predsednik i republikanski lider Donald Tramp upozorio je na mogućnost izbijanja trećeg svetskog rata pod sadašnjim rukovodstvom u Vašingtonu, rekavši da će on, ako bude izabran, promeniti kurs.

Govoreći na kampanji u Detroitu, Tramp je naglasio da nije započeo nijedan novi sukob tokom svog mandata 2017-2021, i obećao da će, ako osvoji drugi mandat, raditi na obnavljanju mira, posebno u Ukrajini. 

Tramp tvrdi da "slabost i neuspeh Džozefa Bajdena" dovode SAD u "ozbiljnu opasnost" i "gura nas ka trećem svetskom ratu", sugerišući da je naneo više štete zemlji nego deset najgorih predsednika u istoriji SAD zajedno.

"Imamo mnogo problema u ovoj zemlji, povrh toga, mogli bismo da završimo u trećem svetskom ratu jer imamo nekompetentnog lidera koji nikada nije trebalo da bude na tom mestu", naglasio je on.

Ranije ovog meseca, republikanski lider je upozorio da bi svet mogao da bude uronjen u razorni nuklearni rat zbog Bajdenovog navodnog mentalnog pada. U razgovoru sa voditeljem Foks njuza Šonom Henitijem, Tramp je sugerisao da za razliku od lidera Rusije, Kine i Severne Koreje, Bajden "nije na vrhuncu svoje igre" i da nikada nije bio "svetionik" među američkim političarima. 

Tramp je upozorio da bi nuklearni rat mogao da dovede do "zatiranja sveta" i naglasio da SAD trenutno imaju lidera koji "nije u stanju čak ni da razgovara" o tom pitanju.

Tokom svog govora u Detroitu, predsednički kandidat je takođe kritikovao Bajdenovu administraciju zbog "rasipanja novca na nivoima koji nikada ranije nisu viđeni", posebno kada je u pitanju nastavak finansijske podrške Ukrajini, i nazvao Vladimira Zelenskog "najvećim trgovcem koji je ikada živeo".

"Svaki put kada dođe u našu zemlju, vrati se sa 60 milijardi dolara", rekao je Tramp i dodao da svaki put kada Zelenski dobije novac, odmah traži još. 

"To se nikada ne završava", naglasio je on i obećao da će to pitanje biti "rešeno" pre nego što ponovo preuzme dužnost predsednika.

Ranije je Tramp izjavio da se sukob u Ukrajini "nikada ne bi dogodio" da je on bio predsednik u to vreme i rekao da bi mogao da ga okonča za 24 sata ako dobije još jedan mandat u novembru. On, međutim, nije precizirao kako će ostvariti taj cilj.

image