Svet

Nova ukrajinska lista mrzitelja Kijeva: Tramp, Mask, Taker

Posebno je bizarno što NVO koja je sastavila listu od čak 388 istaknutih Amerikanaca i 76 organizacija iz SAD koji ne podržavaju naoružavanje Kijeva, finansira američka vlada
Nova ukrajinska lista mrzitelja Kijeva: Tramp, Mask, Takerwww.globallookpress.com © © Ron Adar

Ukrajinci vole da prave liste svojih "neprijatelja", konstatuje se u tekstu Instituta Ron Pol, ali ovog puta su otišli korak dalje što je izazvalo zaprepašćenje Amerikanaca: objavili su sličnu listu istaknutih ličnosti iz SAD.

Nevladina organizacija "Dejta džurnalizam ejdžensi" (TEKSTI) objavila je "neprijateljsku" listu Amerikanaca na kojoj su zvaničnici poput bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Roberta Kenedija, članova Kongresa Mardžori Tejlor Grin, Meta Geca ili Džima Džordana, pukovnika vojske SAD Daglasa Mekgregora, milijardera Ilona Maska, novinara Takera Karlsona i Simora Herša, pa i autora teksta iz Instituta Ron Pol, koji je i sam na listi.

Kao posebna bizarnost u tekstu se izdvaja to što ovu NVO finansira američka vlada, kao i to što je njen osnivač prošao obuku u organizaciji SAD. Ukrajinska NVO je, kako se navodi, označena kao partner američke Agencije za međunarodni razvoj u javnoj upravi i uslugama. Dok je njen osnivač Anatolij Bondarenko istaknut na vladinom sajtu kao polaznik projekta "Tek kemp" Stejt departmenta.

Izveštaj pod nazivom: "Rolerkoster: Od trampista do komunista. Snage u SAD koje ometaju pomoć Ukrajini i kako to čine" navedeno je poimenično impresivnih 388 pojedinaca i 76 organizacija čiji se "uobičajeni argumenti često podudaraju sa propagandom Kremlja". 

Citira se i deo izveštaja u kojem se navodi da "većina Amerikanaca na listi nema direktne, dokazane veze sa ruskom vladom ili propagandistima, ali argumenti koje koriste kako bi podstakli vlasti da se distanciraju od Ukrajine poklapaju se sa ključnim porukama ruske propagande čiji je cilj da liši Ukrajince mogućnosti da se brane zapadnim oružjem i sredstvima".

Možda je razlog te neobične koincidencije između stavova američkih zvaničnika i Kremlja u tome što i jedni i drugi koriste argumente zdravog razuma sa istim "neprijateljskim" ciljem: da se što pre okonča sukob u Ukrajini i sedne za pregovarački sto. 

Međutim, kao što se verovatno kao podrška računa samo ono "dokle god je to potrebno", makar to bilo i do kraja sveta, tako su i jedini poželjni mirovni pregovori oni na kojima Kijev uslove primirja dogovara sa samim sobom, u krugu bliskih prijatelja.  

Tako je svoje mesto na spisku "sumnjivih lica" našao i Ilon Mask za kojeg se kratko navodi da je pomogao sa svojim "starlink" satelitima za komunikaciju ratne napore u Ukrajini. Ali mu se veoma zamera što je u oktobru 2022. postavio na Iks anketu o svom mirovnom planu za Kijev i Moskvu koji bi uključivao da Krim ostane ruski, a da Ukrajina bude vojno neutralna. 

U tekstu Instituta Ron Pol osvrću se i na novinarski legitimitet ukrajinske organizacije koja navodno razotkriva dezinformacije dok u svom izveštaju navodi grube neistine. Poput one o "davno razotkrivenim mitovima... kao što su tvrdnje o nacističkoj dominaciji, američkim biolaboratorijima u Ukrajini i prikazivanje Revolucije ponosa 2014. kao državnog udara". 

Američki medij podseća da su i najtvrđi zapadni mejnstrim mediji izveštavali o problemu sa neonacizmom u Ukrajini, a da je postojanje američkih biolaboratorija potvrdila u Kongresu Viktorija Nuland. Za koju se navodi da je "majka Majdana" čiji objavljeni telefonski razgovor sa ambasadorom SAD u Kijevu Džefrijem Pjatom svedoči o tome koliko je 2014. bilo u pitanju "dostojanstvo", a koliko državni udar u režiji SAD.

Podseća se i da je jedna od najozloglašenijih lista koju prave Ukrajinci ona koju sastavlja "Mirotvorac" iz Kijeva i objavljuje na svom sajtu. Kako se dodaje, nekoliko osoba sa tog spiska Ukrajinci su već ubili, poput ruske novinarke Darje Dugine.

U komentarima na društvenim mrežama već se zapaža da najnovija ukrajinska lista okuplja, kako neobično, protivnike ili neistomišljenike predsednika SAD Džozefa Bajdena, pa se stoga postavlja pitanje da li je ovo neka poruka američke duboke države. Dok se s druge strane, u tekstu Instituta Ron Pol postavlja pitanje: kako će reagovati ljudi sa liste kada saznaju da se novac američkih poreskih obveznika koristi za finansiranje ukrajinske organizacije koja pravi spiskove "za odstrel" američkih patriota.

image