Svet

Kanzas tuži "Fajzer" zbog obmanjujućih tvrdnji o vakcini protiv kovida 19

Navodno, kompanija je sakrila dokaze koji vakcine dovode u vezu sa miokarditisom, zapaljenjem srčanog mišića i komplikacijama u trudnoći
Kanzas tuži "Fajzer" zbog obmanjujućih tvrdnji o vakcini protiv kovida 19© Kena Betancur/VIEWpress

Američka država Kanzas pokrenula je sudski postupak protiv kompanije "Fajzer" zbog "obmanjujućih tvrdnji" koje je farmaceutski gigant navodno izneo u vezi sa efikasnošću vakcine protiv kovida 19 i rizicima povezanim sa njom.

Državni tužilac Kanzasa Kris Kobah u ponedeljak je podneo tužbu, uz tvrdnje da je farmaceutska kompanija namerno sakrila dokaze koji vakcine dovode u vezu sa miokarditisom, zapaljenjem srčanog mišića i komplikacijama u trudnoći.

"'Fajzer' je dao više pogrešnih izjava sa namerom da obmane javnost o svojoj vakcini u vreme kada je Amerikancima bila potrebna istina", poručio je on u saopštenju.

Naime, u mesecima nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično proglasila pandemiju virusa korona u martu 2020. godine, nekoliko proizvođača krenula su u trku za razvojem vakcine protiv kovida 19, da bi je vlade širom sveta uvodile kao obaveznu.

Prema saveznim podacima, više od 366 miliona doza "Fajzerove" originalne vakcine protiv virusa korona dato je samo u SAD.

U junu 2021. godine Američka uprava za hranu i lekove izdala je upozorenje u vezi sa vakcinama "Fajzer" i "Moderna" o povećanom riziku od miokarditisa i perikarditisa, oba retka stanja zapaljenja srca.

Prema tužbi državnog tužioca, američka farmaceutska kompanija je takođe lažno tvrdila da su njene vakcine bile efikasne, iako je bila svesna da je zaštita koju vakcina pruža protiv virusa vremenom slabila i nije bila dovoljna da bi se odbranili od određenih sojeva kovida 19.

Kobah je takođe tvrdio da je "Fajzer" pogrešno objavio da je njihova vakcina sprečila prenošenje virusa korona, iako je kompanija kasnije priznala da nikada nije proučavala ovaj aspekt.

Štaviše, Kobah je optužio farmaceutsku kompaniju da je sarađivala sa društvenim mrežama u "cenzurisanju kritika" na račun vakcina protiv kovida 19.

U tužbi se navodi da obmanjujuće izjave "Fajzera" predstavljaju kršenje Zakona o zaštiti potrošača u Kanzasu.

Država sada traži novčanu odštetu.

Ovo nije prva tužba. I državni tužilac Teksasa Ken Pakston je prošle godine pokrenuo sličan postupak usled "nezakonitog lažnog predstavljanja efikasnosti vakcine kompanije i pokušaja da cenzuriše javnu raspravu o proizvodu".

Predstavnici kompanije "Fajzer" odgovorili su da nema osnova za takvim navodima, jer su predstave koje je kompanija dala o svojoj vakcini protiv virusa korona bile tačne i zasnovane na nauci".

image